ro29 - kazdy normalny program ma mozliwosc ustawienia stopnia kompresji
lepszejsze, np Corel PhotoPaint i inne tej ligi dodatkowo moga zrobic podglad pliku wyjsciowego z przewidywana wielkoscia, ustawic wygladzania i kompresja, wlybrac tryb optymalicaji i wlaczyc tryb progresywny (minimalnie mniejszy plik i fajniej sie wyswietla na stronie

bo wczytwywany jest caly plik na raz i potem tylko doczytuje szczegoly zamiast wczytywac linijke po linijce)
pamietaj, jesli zalez Ci na rozmiarze, zeby wylaczyc zapisywania exifa - w malych plikach potrafi zajac polowe miejsca
co do pytania pierwotne to pytanie jest bardzo trudne - bo np dla mnie PhotoPaint jest programem prostym a GIMP trudnym - nie wynika to z roznicy w obsludze programow tylko z tego, iz od kilku lat pracuje na codzien w Corelu
a jesli chodzi o o wiele "prostsze" programy typu PrintOffice, ACDSee itd to dla mnie sa wybitnie trudne - poniewaz chcac osiagnac okreslony rezultat musze sie mocno nagimnastykowac jesli nie mam mozliwosci pracy na warstwach, kanalach, obiektach, maskach itd itd
to tak jakby zapytac czy lepsze jest ferrari czy moze rangerover zeby przemieszczac sie punktu a do b - nie znajac chcrakterystyki drogi nie da sie odpowiedziec