Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No tak właśnie patrzę, że chyba 1 maja już się 'przejadł'.. W tym roku praktycznie jak widzę, to każdy supermarket, a i sporo sklepików czynnych będzie normalnie, a w poprzednich latach, to pamiętam, że świętowanie było na całego.
Czyżby Polacy w końcu stwierdzili, że tak bogatym narodem nie jesteśmy, żeby sobie co miesiąc robić jakiś długi weekend wolnego..? 
(...)
|
Ciekawe spostrzeżenie - dla mnie 1 maja to chyba jedyne święto w Polsce nie mające związku z religią czy narodowością (niestety takie święta mają w Polsce zamiast radosnego zazwyczaj smutny wyraz ...) - więc uważam, że dobrze że taki dzień jest - niestety części osób kojarzy się z PRL'em i obowiązkowymi pochodami - więc chętnie by go zlikwidowali i wprowadzili kolejne jakieś religijne święto (żeby nie było nie mamnic przeciw religijnym świętom itd.)
A jak dla mnie to właśnie powinno być Święto pracy - czyli odpoczynku, wyjazdów z Rodziną itd.
I akurat nie jestem za otwieraniem w tym dniu sklepów - a także w inne święta , oraz także w pewnym stopniu w niedziele. Prawda jest taka, że kiedyś tego nie było - i co - ludzie głodni byli ?? Są kraje - np. Niemcy, gdzie niedziela to dzień wolny - właśnie od pracy. Bowiem to wszystko tak ładnie wygląda - zrobimy sobie zakupy w niedzielę, bo po co w inny dzień - pójdziemy z rodzinką itd. Tylko, że tam w tym sklepie, w te święto, w niedzielę, pracuje człowiek który nie ma tego wolnego dnia - nie ma święta - wczujmy się w jego sytuację !!! Oczywiście ktoś powie - że dziś ludzie pracują na okrągło - ok - tylko, że prawda jest taka, że takich osób, które naprawdę nie mogą zrobić zakupów w inny dzień jest niewielu - przecież centra handlowe są otwarte do późnych godzin itd. - a w niedzielę chodzi się na zakupy z wygody, dla rozrywki itd.
Bardzo rzadko zdarza mi się kupować coś w niedzielę - i zazwyczaj głupio się z tym trochę czuję ...
I wątpię, aby likwidując jeden czy dwa dni wolnego, zwiększymy dochód narodowy ... nie samą pracą żyje człowiek ...
Pozdrawiam
ro29