Pierwsze płyty CD-Audio
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, w którym tak naprawdę roku powstała płyta CD? Wszędzie czytam, że w 1980 roku, ale zdarzają się też teksty, że później... Oto cytat z Wikipedii: "Płyta kompaktowa została opracowana przez koncerny Sony i Philips pod koniec lat 70., a jej premiera odbyła się w 1982." Jak to naprawdę jest? Zawsze z ciekawości szukam po Allegro starych płyt i patrzę w jakich są cenach. I oto co znalazłem dzisiaj:
- płyta AC/DC "Highway To Hell" z nadrukiem na pudełku "1979"
- płyta Pink Floyd "The Wall" z "1979"
- płyta Tony Banks "A Curious Feeling" z "1979"
Jak to naprawdę jest? Kiedyś widziałem płytkę z nadrukiem "1978" albo nawet "1977"... To co, te płyty zostały wydane rok czy dwa przed wynalezieniem CD? Co za głupota! Może ktoś mi to wreszcie wyjaśni.
P.S. Czy ktoś z Was wie, jaka była pierwsza płyta CD? Chodzi mi o zespół i tytuł i może ktoś się orientuje, ile jest warta dzisiaj. Ja znalazłem taki tekst: "Pierwsza płyta zespołu Dire Straits ( wydana w 1978r.) która zapewniła zespołowi ogromny sukces. Warto także dodać, że była to pierwsza na świecie płyta CD !" (kolejna sprzeczność z datą wydania płyty, a datą premiery...)
Dzięki.
Ostatnio zmieniany przez KaPi : 03.05.2006 o godz. 10:36
|