Cytat:
forest napisa***322;(a)
Ja mam cyfraka Konica mam podobny problem, ale mój post pozostał bez odezwu.
Widzę,że paput jesteś w temacie więc może Ty pomożesz.
Mam oryginalne stery, zainstalowane(twain), kabelek jest pod com, ale program nie widzi aparatu i podobnie jak u kolegi daje :sprawdź baterię , kabelek....
Chciałbym się upewnic że kabelek jest skopany zanim wydam ponad 100zeta na czytnik Compact Flash.
Apeluję o pomoc !!!
F.
|
Jeżeli używasz XP to niewiele Ci pomogę, ponieważ obchodzę go z daleka i prawdę mówiąc nie znam jego specyfiki. Czytałem iż XP powoduje bardzo dużo problemów, a w szczególności ze straszym sprzętem i starszymi sterownikami. Osobiście używam obecnie win2000, a do niedawna w pracy miałem NT. W NTciaku który jest systemem trochę antymultimedialnym (żeby uruchomić USB trzeba nie lada wyczynu) bez problemu udało mi się uruchomić archaiczny aparat cyfrowy AGFA (przez złącze RS), już nie mówie o win2000. Ze starym skanerem miałem trochę problemów, ale w końcu po zainstlowaniu odpowiedniego sterownika i konfiguracji w biosie trybu pracy portu LPT skaner ruszył.
Przyczyn Waszych problemów może być wiele, ale jeżeli wynikają one z używania XP to nie zabardzo kolegom mogę pomóc. Jak napisałem wyżej ja podobnych problemów nie miałem, ale w przypadku wymienionych wyżej systemów.
Być może problem jest banalny i wynika faktycznie np. z powodu uszkodzonego kabla.
PS. Nic nie piszecie na temat konfiguracji portów w biosie, lub ewentualnie wyłączenia jednego z niepotrzebnych.