Efekt jest po prostu znakomity .
Nie chcę tutaj wywoływać wojny ale mam w swojej kolekcji ok. 400 tytułów pochodzących z róznych źródeł ,mam filmy pakowane różnymi kodekami ,róznymi programami .Cenię sobie jakość ,dlatego też sprawdzałem wszelkie mozliwe programy ,kodeki itp właśnie pod tym kątem .
Trudno pisać o jakości nie przedstawiajac przykładów ,niestety z racji objętości plików DivX jest to raczej niemożliwe .Kiedyś na któryś z uploadów wrzuciłem 10 sekundowy plik kompresowany przy pomocy "Vidomi+DiviX 5.02+ 1 pass" ,który wyglądał naprawdę jak "wycinka z vob-a (MPEG2) .
Moje zdanie na temat wybory softu ,kodeków jest na rzie następujące :
- najlepszy kodek - DivX 5.02
- kompresja - 1 pass (nie zauważyłem najmniejszej róznicy pomiedzy kompresją jedno-przebiegową czy też dudu-przbiegowa )
- soft - "Vidomi"
- dźwięk ze względu na jakość odtwarzania w trybie "surround" - 48Khz ,MP3 Lame 160Kbps .
Cała metoda doskonałej kompresji opiera sie oczywiście o odpowiednie ustawienia w kodeku "DivX" - to właśnie kodek odpowiedzialny jest w 99% za efekt końcowy .
Bardzo trudno "stworzyć" pięknie wygladający film 2 godzinny na jednej płycie .Powiem nawet iż jest to niemożliwe .
Oczywiście może on wyglądac dobrze ,jednak w szybkich scenach na pewno będą zauważalne niepożądane "artefakty zawyżonej kompresji"
Myśle iż ceny nośników nie są wysokie ,dlatego też doskonałym rozwiązaniem jest : jeden film na dwóch płytach .
"Vidomi" .
Ten soft powastał raczej dla użytkowników kart DVB ,jadnak sprawdza się doskonale w przypadku kompresji DVD-DivX .
Osobiście film zawsze rippuję softem "DVD Decrypter" (ze względu na przejżysty interfejs ,możliwość ominięcia zabezpieczen ,mozliwość rezygnacji ze wstawek ,reklam itp. w filmie) .Później całość już przejmuje "Vidomi" .
Program ten posiada prawie wszystkie opcje potrzebne do kompresji filmu tj. przycięcia ,wybory napisów (w zalezności od filmu jest możliwa kompresja razem z napisami),wybór kodeków ,wybór ścieżki językowej i to co dla mnie najważniejsze - wybór formatu : "RGB" ,"YV12" .
To własnie format "YV12" sprawia że na procesorze "Athlon 1,4GHz" 2 godzinny materiał kompresuje się w 3 godziny .
Jak powiedziałem rożnic w jakości po kompresji formatu "YV12" względem "RGB" po prostu nie ma (YV12 to po prostu format szybszy ,wspomagany przez biblioteki "DirectDraw") .
Jedyny mankament to : nie można przycinać w tym formacie obrazu w bpcznych jego częściach ,można za to oczywiście likwidować "panoramę" .
Każdy ma prawo do swojego zdania na temat jaości .Noje zdanie jest jednoznaczne - "Vidomi+DivX 5.02 = 90% jakości orginalnego DVD" .
Jeśli ktoś preferuje kompresję dźwięku do formatu AC3 ,to mogą być problemy .Nie sprawdzałem czy i jak radzi sobie "Vidomi" z tym formatem .
Moje zdanie na ten temat jest następujące :
mam w swojej kolekcji DivX-y ze sćieżką AC3 ,niestety muszę stwierdzić iż odsłuch (kodeki AC3+Audigy+wzmacniacz AV) znacznie różni się od orginału (płyty DVD).
Dla mnie "DivX" to dźwięk w "surround" .Tak na marginesie to więcej efektów da się usłyszeć w trybie surround niż w DD .No ale to moje prywatne zdanie .
Program "Vidomi" ma swoją stronę oraz listę dyskusyjną .Soft leży na :
http://www.vidomi.com/index.php
Pozdrawiam .jaro