Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.05.2006, 01:02   #1240
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Prezesik
drogi kolego RO29 uwielbiam wręcz Twoje posty dobrze, że fakt, iż są długie nadrabiają tym, że są przemyślane

mimo tego nie zgodzę się z Tobą w kilku kwestiach:

1. co do Giertycha na stanowisku ministra edukacji.. piszesz o patriotyzmie - że szoły go nie uczą itd. masz rację, tylko czy chcesz, aby szkoły uczyły tego krzywo pojętego patriotyzmu w wydaniu młodzieży wszechpolskiej ja podziękuję za takie coś.. kolejna sprawa, to już dzisiaj wiadomo, że znaczna część nauczycieli pożegna się z pracą, a program ulegnie zmianie, a świadczą o tym słowa wypowiedziane przez nowego ministra: "będziemy decydować kto i czego będzie uczył"
(...)
Masz sporo racji - dlatego ja też w swoim poście napisałem - że z jednej strony, może coś się zmieni na lepsze - ale z drugiej, jeśli to mają być zmiany w imię jednej słusznej religii, zacofania, braku tolerancji itd. - to niestety zaczyna napawać to niepokojem ...
Cytat:
Napisany przez Prezesik
(...)
2. co do zagranicznych gazet, to mnie wcale nie dziwi, że interesują się sytuacją w Polsce, zwłaszcza, jak do władzy weszły dwie partie najbardziej sceptycznie nastawione do Unii.. a dodatkowo warto pamiętać, że sztandarowym hasłem LPR była renegocjacja traktatu akcesyjnego.. oprócz tego to jest prawdziwy precedens, że wicepremierem zostaje człowiek skazany prawomocnymi wyrokami sądowymi.. poza tym antysemickie i można powiedzieć nacjonalistyczne hasła pana Giertycha oraz zachowanie stworzonej przez niego młodzieżówki pozbawionej jakiejkolwiek tolerancji budzą prawdziwy niepokój.. takie sytuacje nie zdarzają się w normalnych krajach, dlatego gazety się tym interesują..
stąd też dla mnie to jest naturalne.. w Austrii jak wygrała skrajna prawica, też wszystkie media o tym huczały.. a wyobraź sobie jakby się polskie gazety unosiły, jakby np. w Niemczech doszła do władzy ta pani od centrum wypędzeń - nazwisko wyleciało mi akurat z głowy .. czy jakaś partia głosząca hasła pokroju LPR, jestem przekonany, że pisano by w Polsce że faszyzm w Niemczech powrócił...
co do cytowania tych mediów w Polsce, to szczerze mówiąc odkąd pamiętam, to zawsze po sformułowaniu nowego rządu cytowano media zagraniczne np. jak wygrało SLD, to często cytowano amerykańskie gazety, że Polacy znowu dali szansę komunistom, potem jak wygrało PiS, to pierwsze komentarze jakie ja usłyszałem z zagranicy, to było to, że Polacy utarli nosa komunistom.. więc jak powiedziałem - dla mnie to nic szczególnego

oczywiście możesz mieć swój pogląd, w końcu byłoby strasznie nudno na świecie, gdyby wszyscy myśleli tak samo
Racja że akurat zarówno Samoobronna, a zwłaszcza LPR są przeciwnikami Unii europejskiej. Tylko, że przecież mamy wolność i demokrację - i mamy prawo mieć swoje zdanie ?? Bo niestety trochę to zaczyna wyglądać tak - jesteśmy w Unii, to się cieszmy i siedźmy cicho. Oczywiście - mamy z członkowstwa korzyści pewne i ja na dzień dzisiejszy uważam, że nie powinno się mówić o renegocjacji traktatutu, tylko o MAKSYMALNYM wykorzystaniu środków itd.
Jednak z drugiej strony, prawda jest też taka, że weszliśmy do Unii na kiepskich warunkach - więc głoszenie wszem i wobec przez niektóre media itd. - jak to nam dobrze w Unii - to już druga skrajność.
Ja też się nie dziwię, że gazety się interesują sytuacją w Polsce - tylko chodzi mi o to, że jak my w Polsce zainteresujemy się sytuacją u nich - to albo nikogo to nie zainteresuje zazwyczaj - albo będzie wielkie "halo", że my mamy takie poglądy itd. Takie mam wrażenie - nie wiem czy słuszne.
I jeszcze jedna kwestia - jak do władzy dochodziło SLD to nikt nigdy nie robił tak wielkiej afery - cóż widać lepsza dla wielu lewica niż prawica ...

Jak napisałem - mnie Giertych na stanowisku ministra edukacji napawa obawą - i cała ta koalicja z Lepperem itd. - ale to co się wyprawia wokół tych dwudniowych rządów to dla mnie jest śmieszne - po prostu sami się Polacy z siebie naśmiewają ...
Może takie dziwne porównanie - jak w 1995 roku wygrał Kwaśniewski - to też była dziwna sytuacja - spotkałem się z opiniami ludzie - teraz trzeba uważać, co się mówi, teraz to już tragedia. I z jednej strony - to były złe kadencje i stracony w większości czas dla Polski - ale z drugiej - wielka tragedia się nie stała i przeżyliśmy to - więc i Leppera z Giertychem przeżyjemy (mam nadzieję )

A znam takim co się cieszą z tej koalicji i jak słyszą o tych wszystkich protestach to ciśnienie im rośnie I raczej nie uda się z nimi tak podyskutować

Pozdrawiam
ro29

P.S. @andrzejj9 - na wyższych stanowiskach Leppera i Giertycha sobie już nie wyobrażam - choć ...nigdy nie mów nigdy

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 07.05.2006 o godz. 01:10
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post