Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.05.2006, 21:27   #13
aeiouy
Berserk

Data rejestracji: 02.11.2003
aeiouy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Sprawa wygląda tak, że w swoim domu przez około 8 miesięcy próbowałem założyć internet radiowy, ale zawsze były z tym jakieś problemy. To brak zasięgu, to brak możliwości wysyłania danych.. Operator cały czas obiecywał, że założy silniejszą antenę, albo podniesie nadajnik wyżej, ale że oprócz zapowiedzi nic się nie działo, w końcu dałem sobie spokój i założyłem Neostradę (akurat wtedy potaniała do w miarę sensownej kwoty). I była to decyzja słuszna, bo jak widzę, do dzisiaj nic się z tamtym radiowym internetem nie zmieniło.

Z innych możliwości nie ma nic. Co i rusz widzę jakiegoś nowego operatora, ale jak pytam się o możliwość założenia, to okazuje się, że w moim rejonie nie..

150 metrów dalej, wzdłuż poprzecznej ulicy jest kabłowka, która daje internet. Ale u mnie tez nie założa.. Innych możliwości nie ma..

Co do łapania internetu radiowego, to - jak już napisałem - w okolicy jest jeden operator, który raczej do mnie nie dochodzi, chociaż czasami niby działa. Dlatego też myślałem, żeby się do niego podłączyć laptopem (mam odbiornik). Nie to, że chcę za darmo korzystać z internetu, bo Neostradę mam wykupioną jeszcze na dwa lata i nie zamierzam z niej rezygnować, ale po prostu czasami, jak na przykład pracuję na laptopie na tarasie i chcę sprawdzić pocztę, to nie chce mi się iść i podłączać do kabla (chociaż rozprowadziłem kable tak, że sięgają praktycznie w każde miejsce w domu). Wtedy bym się na chwilę połączył i zrobił, co mam zrobić.

Cały czas przymierzam się do poczytania o wchodzeniu w takie sieci. Wiem, że są dość proste programy, które to umożliwiają i że cała operacja w sumie nawet nie jest nielegalna. Ale traktuję to jako ciekawostkę, bo nie jest mi to aż tak bardzo potrzebne (już bardziej, jak jestem z laptopem u dziadka i potrzebuję coś np. pokazać na internecie. Tam łapie mi 3 sieci i czasami kusi, żeby się jednak pod jaką podpiąć..).

U mnie w Bydgoszczy bardzo dużo sieci jest nie zabezpieczonych, a jeżeli zabezpeiczone to niektóre bardzo słabo. Powiem szczerze, ze jestem bardzo początkujący w sprawach lamania internetu i udaje mi się wejść do internetu co 10 napotkanej sieci jak mam szczęście. W domu też mam neo, a u ojca w pracy mam łączę bardzo szybkie (uczelnia). Jeżeli potrzebuje coś ściągnąć dużego to jadę na uczelnie i tak średnio 60 GB w 2 dni mi sie ściąga.

Udało mi się wejść do sieci zabezpieczonej tylko 1 sposobem zabezpieczenia. np. filtrowanie po mac adresie. ( wystarczy znać mac adres i na tym samym można podłączyć się do netu) Podobno nie można w sieci mieć tego samego MAC a mi jakims cudem się udawało. W jednej sieci udało mi się złamać 64 bit WEP, ale czekało mnie jeszcze inne zabezpieczenie, którego już nie potrafiłem złamać. WPA praktycznie jest nie do złamania (tylko metoda słownikowa podobno).

Oczywiście najwięcej sukcesów mam w sieciach nie zabezpieczonych. 2 razy lewym klawiszem i samo się łączy i siostry mojej żony takich sieci jest 3. W Rypinie mam upatrzoną 1. I jeszcze na Wielu uczelniach jest wewnąrtz darmowy internet... a tam jest internet 10 MB/s (100 mbit) down lub upload.

Neistety w przypadku lamania netu trzeba mieć odpowiednie karty na odpowiednich chipsetach itd... sporo trzeba się naczytać i wybrać dobrą kartę, żeby nie wpakować pieniędzy w błoto. Tak więc jeżeli myślisz nad Hobby Wardriving to oprócz laptopa musisz kupić sobie odpowiednią kartę... Jeżeli będzie ktoś zainteresowany to za 2 dni (bede dopiero za 2 dni) mogę wymienić się spostrzeżeniami z różnymi ludźmi...

P.s. wiecie co jest najgorsze? 2 osoby poprosiły mnie, żebym spróbował znaleźć u kogoś w domu net żeby mógł od czasu do czasu na balkonie pokorzystać i udało mi się. a u siebie w domu nie mogę sobie poradzić z jedną taką siecią która mam w domu nawet czasami 30% jakość sygnału (w pokoju) a nie mogę nic zrobić bo nikt z niej nie korzysta :[

Ok pozdrawiam