Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.05.2006, 23:30   #36
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez rork
To co napisałem było dużym uproszczeniem , i chodziło mi tylko o wykazanie wpływu płacy na rynek pracy (jej jak najniższy poziom jest na rękę, ale też nie do końca i na krótką metę, tylko pracodawcom).
Oczywiście, że ludzi można w ogóle usunąc z procesu produkcji, (i do tego napewno dojdziemy) co niesie ze sobą jednak bardzo poważne skutki społeczne (no bo w końcu wszyscy nie będą pracowac w usługach) ale na razie, znaczną część produkcji wykonują jednak ludzie, i ich dochody maj wpływ na rynek (np USA).

ps. nie bedę się rozpisywał bo nie chcę byc znowu źle zrozumiany
No ale jedno trzeba zrozumiec - rynek to jest jakby kolo. I zly stan nakreca zly stan, wiec nie da sie zrobic, ze nagle dasz duza pensje i niskie ceny. Po prostu na swiecie sprawdzilo sie ze zamrazanie cen produktow i utrzymywanie wyzszych pensji sie nie sprawdza (chociazby ze wzgledu na import), bardziej oplaca sie zbijac cene, co po pewnym czasie owocuje zwiekszona konsumpcja i rozwojem produkcji i uslug. Krotko mowiac na calym swiecie sprawdzono ze naprawe tego kola najlepiej zaczac od zwiekszania efektywnosci produkcji, co skutkuje nizszymi cenami, co skutkuje zwiekszeniem konsumpcji, co skutkuje wzrostem gospodarczym, co skutkuje wzrostem zatrudnienia, co skutkuje naturalnym podwyzszeniem pensji (im wiekszy wzrost, tym wiecej pracownikow potrzeba, tym bardziej sie ich ceni). Natomiast naprawa kola od zwiekszenia pensji (czy sztucznego zachowywania pensji i zatrudnienia w "nieodpowiednich dziedzinach" mimo zewnetrznych przemian rynkowych) konczy sie sie tym, ze zeby produkcja byla rentowna, trzeba podwyzszac cene, jak ceny na produkty rosna, to ludzie kupuja coraz mniej (albo kupuja te tanie importowane produkty), rynek krajowy sie kurczy, inflacja szaleje ... krach gospodarczy.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 09.05.2006 o godz. 23:35
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post