Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.05.2006, 00:42   #37
MQs
Poważny używkownik

Data rejestracji: 16.02.2005
MQs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rork
Coś mi sie wydaje, że koszt produkcji jest tym wiekszy im mniej sie danego produktu wytworzy
To tylko jeżeli chodzi o koszty jednostkowe (chciałbym się mylić ). Poza tym, sam sobie odpowiedziałeś - to nowe maszyny będą generowały większą obniżkę kosztów jednostkowych (pomijajac nawet ważny fakt, że pracownik stanie się relatywnie droższy, bo zwiększamy mu płacę), ponieważ większa produkcja jest tańsza, gdy wysokie koszty stałe rozłożymy na większą ilość produktów. Mój błąd w tym, że pisząc o inwestycjach miałem na myśli takie, które (najbardziej) generują zatrudnienie - nowe inwestycje - to mi umknęło, co czyni twój post sensownym (Pawelblu za surowo cię ocenił). Reszta bez zmian, główny sens to: ceny dostosują się szybciej niż "nowi" zainwestują (przy jeszcze większych barierach wejscia* na rynek). Można oczywiście zamrozić ceny i udawać, że inflacja nie istnieje - tylko, że towary znikną z półek, towar bedzie się sprzedawało "na kartki" (pieniądz PRL, inny to przysługi albo "znajomosci") i zrobi się dziwnie znajomo

*To właśnie ze względu na obecne bariery populiści mogą dziś mówić: "zalewa nas obcy kapitał", "pieniędze uciekają za granicę" - ja powiem: "na szczęście kogoś stać na tworzenie miejsc pracy"