Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.05.2006, 20:13   #8
Atlantis
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2004
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol
1. Co do Mt. Rainer - nagrywarki CD maja, DVD nie, z powodu, jak sie domyslam, braku obslugi plikow wiekszych niz 2GB (ale to tylko domysl)
Nie do końca rozumiem... Nie chodzi mi o stosowanie technologii MR na płytach DVD, ale zwykłych CD-RW, tyle tylko, że za pomocą nagrywarki DVD.

Cytat:
2. DVD-RAM zapewnia mozliwosc zapisu i kasowania nosnika do 10.000 X
Wikipedia
mówi o 100 tysiącach razy.

Cytat:
Zadna inna plyta nie daje takich mozliwosci. Ze wzgledu na budowe nosnika, mozliwosc utraty danych jest bardzo niska. Wrecz, bez testu gwozdzia, uszkodzenie nosnika jest niemozliwe.
Właśnie między innymi dlatego uważam, że ta technologia jest bardzo atrakcyjna. Tyle tylko, że nie byłem pewien, czy kwestia tej neizwykłej trwałości to przypadkiem nie jest jedynie chwyt marketingowy.

Cytat:
Sumujac: DVD-RAM posiada same zalety , poza jednym cena.
Nosnik lepszego producenta kosztuje ok. 20 zl/szt, dwustronny ok.30 zl/szt.
Czy ja wiem? Gdyby się tego używało do nagrywania przybywających na dysku filmików czy MP3, to wtedy cena byłaby problemem. Ale IMHO nie takie powinno być przeznaczenie tej technologii - jest wprost idealna do robienia backupów, co jakiś czas wrzucić na nią archiwum maili, GG, listy kontaktów czy najważniejsze dokumenty. Ewentualnie wgrywać na bierząco zdjęcia robione cyfrówką, żeby nie zalegały na dysku zanim uzbiera się ich 4 GB.

O przenoszeniu danych nie wspomnę.

Cytat:
Dyski DVD-RAM po sformatowaniu, uzywa sie dokladnie jak twardego dysku. Pliki kopiuje sie i kasuje jak na HDD.
To wiem już od samego początku, ale zapis pakietowy i MR też ma tę zaletę.

Cytat:
Sama plyta nie sprawia klopotu w zadnym czytniku DVD, przynajmniej ja sie na takie problemy nie natknalem
Dobrze rozumiem? To się będie czytać w jakimkolwiek czytniku? Nawet takim moim LG kupionym rok temu?
LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE),
Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2
Atlantis jest offline