Cytat:
Napisany przez Abidzi
tak jakby ale pendrive pasi prawie wszędzie i nie trzeba mieć nagrywarki DVD a dvdram jak narazie nie jest we wszystkich napędach , ta sytuacja sie powoli zmienia 
|
No nie do końca.

Pamiętaj, że zostali jeszcze ludzie, którzy mają w98 i USB 1.1.

W pierwszym przypadku musisz ze sobą nosić odpowiedni sterownik, bo nie zawsze musi już być zainstalowany na komputerze, w drugim transfer będzie dosyć wolny.
Argument o konieczności posidania nagrywarki DVD można równie dobrze wysunąć pod adresem płyt DVD+/-RW.

A sam standard -RAM coraz bardziej się upowszechnia, co by tu nie mówić jest tutaj spora zasługa LG.
IO wreszcie sytuacja będzie wyglądała tak, jak powinna, bo mieliśmy wielką dziurę na rynku pod tym względem.

Niby cały czas ludzi8e trzymają FDD w kompach, ale prawie ich nie używają, bo za mała pojemność i za duża awaryjność.

Z drugiej strony płyty CD/DVD, w przypadku których "filozofia nagrywania" jest zupełnie innna, nawet przy RW. Kierunkiem w dobrą stronę są właśnie zapi pakietowy i MR, prowadzące właśnie do DVD-RAM.

Szkoda tylko, że nie przyjęły się napędy LS-120 (kompatybilność z 1,44 MB to wielka zaleta, mogłyby jeszcze dłuuuugo pociągnąć umierający standard dyskietek) czy ZIP (750 MB na dyskietkę to jednak też sporo ;P).
PenDrive'y i Karty Flash mają ogromną wadę, która mocno ogranicza ich rozwój - stosunek ceny do pojemności...
PenDrive to taki fajny gażet, dobry do noszenie przy sobie ważnych danych, z którymi pracuje się raz w pracy/szkole, a innym razem w domu. Karty Flash nadają się głownie jako "dyski twarde" do urządzeń mobilnych.
BTW FDD się przydaje... Ostatnio wpadł do mnie znajomy z ważnym dokumentem do wydrukowania, na dyskietce właśnie.

Tak więc pogląd o śmierci dyskietek jest mocno przesadzony moim zdaniem, ja prynajmniej mam zamiar trzymać stację tak długo, aż MoBo będą ją wspierać, a kto wie czy potem nie kupię sobie na USB - tak na wszelki wypadek.