Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.05.2006, 20:07   #24
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
jezeli zalezy Ci na zoomie i NIE masz zamiaru rozbudowywac aparatu (zew. lampa, soczewki, filtry...) to wez panasonica fz-20 (przypuszczam ze 30 bedzie powyzej Twojej granicy cenowej)
jesli chcesz tego zooma, makro i myslisz ze za jakis czas jednak manual i dodatkowe zabawki do aparatu - minolta z6 (znowu - seria a jednak bedzie poza zasiegiem cenowym)
jezeli zas wolisz pelne auto i aparat ktory miesci sie w kieszeni (bo zaden z powyzszych nie wejdzie do normalnej kieszeni nawet w kurtce) to canon serii a (ktory - zobacz cene i ktory Ci lepiej lezy w rece, 620 jest spora jak na swoje mozliwosci! imho za duza jak na swoja klase)
Ja tego Panasonica bym jednak nie polecał. Mimo oznaczeń, łapie on według mnie zdecydowanie za mało światła. Również stabilizacja obrazu jest trochę przereklamowana.

Od razu mówię, że mam ten aparat od kilku lat i mówię na podstawie własnego doświadczenia. Najbardziej typowy przykład to chęć zrobienia zdjęcia w pokoju, podczas słonecznego dnia (podczas jakiegokolwiek dnia, ale nawet w czasie bardzo jasnego), to przy automatycznych ustawieniach prawie zawsze dobór czasu 1/4 s. A to nawet przy stabilizacji obrazu sprawia, że przynajmniej co drugie zdjęcie jest poruszone.

Akurat jak miałem ten aparat przyjechała do mnie siostra ze stanów ze swoim Canonem SD300, teoretycznie o wiele gorszym i starszym. Powiem szczerze, że takie codzienne zdjęcia wychodziły na nim nieporównywalnie lepiej niż w Panasonicu. Również macro to zupełnie inna historia. A aparat kilkukrotnie tańszy..

Tak więc nie chciałbym ogólnie odstraszać od Panasonica, ale ten model - pomimo wielu pochlebnych opinii - jest według mnie nieudany.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post