Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Mam nadzieję, że ten kolega ma chociaż średnie pojęcie o aparatach?
|
powiedzmy ze zaawansowany amator jak np my
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ja natomiast jestem przeciwnikiem (nie całkowitym - nie krytykuję retuszu komputerowego, ale sam nie lubię tego robić. Wychodzę z założenia, że zdjęcie powinno być dobre po zrobieniu go aparatem, a nie 'ulepszeniu' komputerowo - w ten sposób, to i z najgorszej tandety zrobi się genialną fotkę..) komputerowej obróbki, dlatego nawet wolę, jak aparat od razu daje dobre, soczyste kolory.
|
ja tez jak oceniam zdjecie to chce widziec to, jak jest ono zrobione
i chce poznac kunszt fotografa a nie programisty firmawaru
tym bardziej, ze fotograf traci w tym momencie kontrole! przeciez sztucznie podniesionej np saturacji nie da sie odsaturowac idealnie!
ale to i tak dotyczy, z tego co sie naczytalem, tylko trybow tematycznych
w manualu i polmanualach aparat w ustawienia kolorow wchodzi tylko na zyczenie uzytkownika (menu i tam masz i ustawienia saturacji i kontrastu i ostrosci i wygladzania i wiele innych - zanim porownasz aparaty warto zobaczyc co oferuja - moze porownywales zdjecia fabrycznie ustawionego aparatu z podbiciem kontra inna firma fabrycznie nic nie podbijajaca? warto kuknac

)
nie neguje tego ze w konkretnych warunkach ixus zrobi lepsze zdjecia od fz'tki
wrecz przecinwie - zawsze uwazalem ixusy za za niezle sprzety w swojej klasie a canona za bardzo dobra firme w klasie ekonomicznej w ktorej sie obracamy (mysle takze o lustrach - powiedzmy do ceny tych 20 000 pln, w firmach powyzej - tam juz nie ma ani canona ani minolty... - sie nie orientuje i pewnie nigdy nie bede mial tego problemu)
neguje jednak przeciwstawianie ixusa fz'tce kiedy ciagle zalozyciel topicu nie powiedzial nam na czym mu zalezy (zoom, szeroki kont, porecznosc aparatu, mozliwosci rozbudowy...)