Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Dzisiaj zapadł wyrok - pieniądze mają jej zostać zwrócone.
Dodam jeszcze, że mówimy o Unii Europejskiej, a więc nie ma najmniejszej przeszkody, aby i w Polsce powoływać się na ten wyrok.
|
Tylko ze to nie ma znaczenia. W Polsce i chyba wogole w calej UE nie dziala tzw zasada precedensu, czyli oglaszanie wyrokow na podstawie zakonczonych podobnych spraw.
Natomiast sa 2 kwestie jedna powidzmy sobie globalna, jedna lokalna.
Tak, zgadzam sie ze dopoki nie bedzie wolnego rynku w uslugach medycznych (czyli sam wybieram sobie ubezpieczenie i mam w dvpie ze sie limity jakies skonczyly czy cokolwiek - place i wiem co mi sie nalezy - uslugodawca mi wystawia FV, a ew. ubezpieczyciel mi to pokrywa), to lekarz z moich 20 zl. bedzie dostawal 5 zl, dyrektor, urzednik, pracownik ZUSu 10 zl, a pozostale 5 zl. pojdzie na marmury i gabinet pani prezes ZUSu.
Nie, nie zgadzam sie z tym, ze skoro jest jak jest, to nalezy wyjezdzac za granice i obciazac budzet NFZ kilkakrotnie wyzszymi kosztami. To oddala nas od perspektywy reformy.
Fakt faktem, w duzych miastach bardzo dobrze dziala ratownictwo medyczne i gdyby Twoja mama miala juz jakies objawy i wezwalibyscie karetke, to pewnie mialaby by to od reki zalatwione.