Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.05.2006, 21:08   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Tylko ze to nie ma znaczenia. W Polsce i chyba wogole w calej UE nie dziala tzw zasada precedensu, czyli oglaszanie wyrokow na podstawie zakonczonych podobnych spraw.
Tego nie wiedziałem, ale z tego, co mówili w telewizji, wynikało inaczej.

Tak czy siak jeden wyrok sądowy, nawet przy braku zasady precedensu, jest jak dla mnie wyraźną nadzieją dla ludzi znajdujących się w analogicznych sytuacjach. Bo jeśli jednej osobie przyznaje się rację, to czemu nie innym? Nawet jeśli nie będzie to zagwarantowane automatycznie.

Cytat:
Tak, zgadzam sie ze dopoki nie bedzie wolnego rynku w uslugach medycznych (czyli sam wybieram sobie ubezpieczenie i mam w dvpie ze sie limity jakies skonczyly czy cokolwiek - place i wiem co mi sie nalezy - uslugodawca mi wystawia FV, a ew. ubezpieczyciel mi to pokrywa), to lekarz z moich 20 zl. bedzie dostawal 5 zl, dyrektor, urzednik, pracownik ZUSu 10 zl, a pozostale 5 zl. pojdzie na marmury i gabinet pani prezes ZUSu.

Nie, nie zgadzam sie z tym, ze skoro jest jak jest, to nalezy wyjezdzac za granice i obciazac budzet NFZ kilkakrotnie wyzszymi kosztami. To oddala nas od perspektywy reformy.
Ja się z tobą zgadzam. Ale przecież to nie pacjenci są od wprowadzenia tych zmian i do nie od nich zależy, czy tą normalność osiągniemy czy nie.. No chyba, że nagle wszyscy przestaniemy chorować i mieć wypadki..

Prawda jest taka, że potrzebna jest zmiana całego systemu, ta musi wyjść z góry. Ale nie wychodzi, czemu? Z prostego powodu - NIE MA ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI!

Tak jest ze wszystkim w Polsce.. Dziury nie są łatane, urzędnicy olewają petentów, wszystko jest robione właściwie przeciw obywatelowi.. Czemu - bo praktycznie nikt nie dochodzi swoich praw, państwo za takie działanie nie ponosi realnych kar, a osoby odpowiedzialne za konkretne decyzje pozostają już zupełnie bez żadnej odpowiedzialności.

Jeśli zmieni się nastawienie ludzi, działanie sądów i pojawi się odpowiedzialność oraz kary - pojawi się również chęć zmian ze strony rządzących. Nowe możliwości dane przez dzisiejszy wyrok (bo ja mimo wszystko sądzę, że takie możliwości polscy pacjenci otrzymali) mogą być właśnie tym argumentem po stronie pacjentów.

Cytat:
Fakt faktem, w duzych miastach bardzo dobrze dziala ratownictwo medyczne i gdyby Twoja mama miala juz jakies objawy i wezwalibyscie karetke, to pewnie mialaby by to od reki zalatwione.
Może. Albo by też potem starano się nam udowodnić, że niepotrzebnie karetkę wezwaliśmy i kazano płacić za jej przyjazd.. A czekanie na to, aż coś rzeczywiście się stanie jakoś nie bardzo mi się widzi..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post