Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !
@andrzejj9 - gratulacje !!!!
|
Dzięki
Wiesz, może 'tylko' lodówki, a może 'aż', bo jednak jest to zakup na dobre kilka lat. A w takim przypadku wolę przeznaczyć te kilka dni więcej na zakup, niż potem się denerwować, że trzeba było uważniej wybierać, bo teraz urządzenie się nie sprawdza, a na wymianę już za późno..
Cytat:
Wiesz - w sumie to tak do końca się nie dziwię - po prostu dziś często jest tak, że to co jest w sklepie to jest - a jak człowiek wymarzy sobie coś innego - to zaczyna być problem - i z jednej strony to można zrozumieć - ale z drugiej - przecież ktoś tutaj płaci, a ktoś zarabia, więc trochę to dziwne
|
Mnie to dziwić będzie zawsze. Jest człowiek - klient, który chce kupić coś za sporo powyżej tysiąca złotych. Nie ma tego na stanie, ale można sprowadzić. Zreszta, nawet gdyby nie było to takie proste, to przecież i tak sklepowi powinno zależeć, żeby do właściwie załatwić, a nie klientowi.
Ja nigdy nie zrozumiem, jak można pozwolić klientowi odejść niezadowolonemu. Przecież to po prostu zwykła strata obecnych i prawdopodobnie przyszłych zysków, a ci ludzie w końcu tym się zajmują, żeby na klientach zarabiać. Ale.. niektóre rzeczy widać pozostaną dla mnie zawsze tajemnicą
Cytat:
Szkoda, że nie napisałeś ile w ostateczności za nią dałeś - to chyba żadna tajemnica ??
|
Nie, to nie żadna tajemnica
Nie była to już naturalnie kwota 969 złotych, za jaką lodówkę widziałem w tym podwarszawskim sklepie, ale na szczęście nie było to też 1700 jak chcieli w Avansie..
Wywoławcza cena za samą lodówkę to było 1371 złotych. Wytargowałem to na 1299. Do tego przesyłka 165, która ostatecznie wyniosła 95, czyli razem niecałe 1400 złotych. Trochę więcej niż chciałem wydać (wcześniej planowałem 1000 złotych, które szybko podniosłem do 1200), ale ostatecznie uważam, że było warto.
Cytat:
Jak widzę - jest w klasie energetycznej A+ - więc jeśli możesz to podaj ile zużywa kWh na dobę, oraz jaką ma pojemność. I czy gwarancja jest standartowa - rok lub dwa na całość - czy może też dłuższa na jakieś wybrane elementy.
U moich Rodziców kupno lodówki się odkłada - i mam obawę, że dokona się to dopiero za kilka miesięcy ...
|
Jeśli chodzi o pojemność, to ma około 218 litrów lodówka i 59 zamrażalnik, jest więc bardzo porównywalna do tej, co miałem poprzednio (a wizualnie nawet większa). Wymiary zewnętrzne to 150, 60, 60. Wewnętrzne prawdopodobnie też, dla czystej ciekawości zmierzę, żeby porównać z tą, co miałem.
Jeśli chodzi o zużycie energii, to rocznie jest to ok. 245kWh. Nie mogę teraz znaleźć dobowego, ale o ile pamiętam, było to ok. 0,63kWh. W każdym razie jest to jeden z najoszczędniejszych, jeśli nie w ogóle najbardziej oszczędny ze wszystkich modeli, które oglądałem (chociaż nie było to podstawowym kryterium zakupu - klasa A spokojnie by starczyła, a i B brałem również pod uwagę - różnice w eksploatacji nie są wbrew pozorom aż tak znaczne).
Co do gwarancji to raczej jest tylko roczna (bardzo pobieżnie na razie przejrzałem jej zapisy), ale z możliwością rozszerzenia do 5 lat za ok. 100 złotych. Kto wie, czy się na to nie zdecyduję. Mam miesiąc na podjęcie tej decyzji.
Cytat:
Pozdrawiam i życzę udanego użytkowania ... jak najdłużej bez żadnych problemów
ro29
|
Dzięki

Na to też mam nadzieję
Cytat:
P.S. A post niezłej długości - ja ponoć piszę długie - ale ten Twój przebił wszystkie moje
A tak na marginesie - trochę mnie zdziwwiło, że opisujesz Rodzince z USA takie problemy - ja bym się chyba aż tak szczegółowo nie chwalił polską - czasem smutną - rzeczywistością
|
Akurat dwa tygodnie temu mama wyjechała do stanów, której kwestia lodówki - jak możesz pamiętać w początku tych rozważań - dotyczyła przede wszystkim. Chciałem jej więc dokładnie opisać jak to wyglądało, bo wiem, że ją to interesowało.
Poza tym ja lubię pisać długie listy
Pamiętam, jak będąc w stanach wyjechałem na dwa tygodnie na Florydę. Po powrocie napisałem list opisujący, co tam widziałem i co robiłem. Zajął mi on.. 47 stron w Wordzie, czcionką 12 z normalnym, pojenczym odstępem