Witam !
Cytat:
Napisany przez paja
Chciałbym poprosić was o wyrozumiałość ponieważ wiem że takie tematy są udręką na forach aczkolwiek jak mam problem z takimi rzeczami to wiem ze mogę uciec się do forum cdrinfo  (...)
|
Zależy dla kogo udręką - bo dla mnie to zawsze fajne tematy - z różnych powodów - np. z tego, że można się dowiedzieć co teraz ludzie polecają, co jest dobre - no i poczytać wypowiedzi "fascynatów szybkich maszyn"
Cytat:
Napisany przez paja
(...)
od dłuższego czasu planuję zakup nowego komputera (na tym jadę już 4 lata 500mhz procesor  )
(...)
|
To tak jak ja

- plany, plany - aczkolwiek skończy się to najprawdopodobniej w moim przypadku albo częściową i prowadzoną etapami modernizacją - albo poważniejszą za około pół roku ...
Cytat:
Napisany przez paja
(...)
Czy warto kupować sprzęt w np. media markcie który kusi mocnym sprzętem (może na pozór) za niewielką sumę czy też coś składanego na giełdzie? a może allegro?
(...)
|
Raczej nie polecam - chyba, że trafisz naprawdę na super promocję czy wyprzedaż - wtedy to nawet może i ja bym z marketu kupił
Bo zazwyczaj wychodzi niewiele drożej w sklepie - a po pierwsze - sam decydujesz co ma być w środku, po drugie masz do czynienia z lepszym lub gorszym ale jednak fachowcem, po trzecie - zazwyczaj komputer nie jest zaplombowany itd.
Aha - często w marketach w tych niby atrakcyjnych zestawach są pułapki - typu - niezły procesor a mało RAM'u, kiepska grafika itd.
Cytat:
Napisany przez MaciejT
512MB RAMu proponujecie? 80GB dysk twardy? Taki mialem w 2002 roku. To ma byc komputer na lata?
Ponizej 1GB RAM nie ma sensu kupowac (a trzeba sobie zapewnic przyszlosciowe rozwiazanie, wiec lepiej nie zapychac slotow dwiema koscmi 512MB), a dyskow twardych ponizej 200 GB w ogole nie oplaca sie kupowac.
|
Cóż - zawsze dobrze posłuchać fascynata

- prawda jest taka, że nie każdy potrzebuje super komputera i zaraz na 5 lat
Poniżej 1 GB oczywiście warto kupować - na początek 512 RAM to optymalne rozwiązanie - i tak jak pisał @
andrzejj9 - lepiej kupić np. lepszą płytę główną niż 1 GB pamięci itd.
Natomiast co do dysków twardych - na pewno mniejsze niż 200 GB się opłaca - oczywiście z drugiej strony kupno np. 40 GB mija się raczej z celem - 80 lub 120 to dla przeciętnego użytkownika wartość wystarczająca. Oczywiście - jeśli ktoś w ilościach masowych pobiera materiały z p2p - lub np. posiada/planuje zakup kamery cyfrowej - to można by raczej polecić coś większego.
W przypadku zaś aparatu cyfrowego - owszem sam doświadczyłem, że od momentu rozpoczęcia zdjęć cyfrówką, ilość wolnego miejsca na dysku zaczęła mi się radykalnie zmniejszać

- ale przy dyskach 80 czy 120 GB trzeba by naprawdę bardzo dużo robić zdjęć - zwłaszcza, że i tak należy je archiwizować na płytach dla bezpieczeństwa.
@
andrzejj9 - słuszne uwagi - ale fascynata najnowszych, najszybszych/największych komputerów raczej trudno przekonać
Pozdrawiam
ro29