Cytat:
Napisany przez andrzejj9
W księdze gości? A w jaki sposób to wygląda?
|
np. tak:
http://www.emuza.org/module.php?op=gbook
najwyraźniej admin tej strony zapomnial o ksiedze
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
hmm.. a mógłbyś mi jedną z tych rzeczy pokazać na przykładzie? Bo w tym momencie nawet nie wiem, gdzie są te tabele admins.. czy to chodzi o plik admin.php, czy może jakiś plik w katalogu admin.. Nie wiem też, czym się różni ta postać MD5..
|
Kod:
<?php
echo md5('Twoje hasło');
?>
Wpisujesz tu hasło i wgrywasz na serwer w pliku php
wyświetli się ciąg znaków - jakiś zaszyfrowany w MD5 badziew

Kopiujesz to potem wchodzisz w sql i szukasz tabele 'prefix_admins'
Przegalasz ja - tam bedzie wpis Twojego admina; nick/pass/name - tu już wiesz co i jak zmienić
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Sorry, że takie być może podstawowe pytania, ale nie bawiłem się wcześniej bazami danych (no może ostatnio trochę Krasnalem, ale to tylko na potrzeby założenia sklepu internetowego na własnym serwerze) i to wszystko jest dla mnie nowe. Jportal również.
|
Luz
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Spróbuję tego, co napisałeś, tylko jeszcze się upewnię - przez "skopiowanie bazy danych" które dokładnie pliki czy katalogi masz na myśli? Bo chyba nie wszystkie?
|
Calusieńka baze kopiujesz. "Eksport" i zaznaczasz wszystkie tabele, wciskasz kompresje zip i wykonujesz. Chodzi mi o tabele bazy danych - pliki na ftp kasujesz...interesuje Cie tylko baza danych...
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No i to samo, jak potem po instalacji mam wywalić bazę danych - które to dokładnie są katalogi i czy mogę to zrobić przez Total Commandera.
|
Nie katalogi ! Logujesz sie do sql przez phpmyadmin (tutaj robi sie operacje w bazie danych). Po nowej instalacji pliki na ftp zostaja a kasujesz sama baze aby wgrać potem jej kopie ze starej instalacji.