Dyskusja: Mambo , warto ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.05.2006, 18:11   #50
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix
np. tak: http://www.emuza.org/module.php?op=gbook
najwyraźniej admin tej strony zapomnial o ksiedze
ekhm... no teraz rozumiem zagrożenie..

Ale co to własciwie jest - w sensie, co tam się tworzy? Spam to rozumiem niechciane wiadomości, zwykle reklamy, ale w księdze gości? Próbowałem otworzyć jakikolwiek z tych wpisów, ale tylko mi się kolejna cyferka podświetla.. Na czym tak właściwie działanie tego spamowania na stronie polega?

Cytat:
Kod:
<?php 
echo md5('Twoje hasło'); 
?>
Wpisujesz tu hasło i wgrywasz na serwer w pliku php
wyświetli się ciąg znaków - jakiś zaszyfrowany w MD5 badziew
Kopiujesz to potem wchodzisz w sql i szukasz tabele 'prefix_admins'
Przegalasz ja - tam bedzie wpis Twojego admina; nick/pass/name - tu już wiesz co i jak zmienić
Podsumuję:

1) Tworzę plik (o dowolnej nazwie?) z rozszerzeniem php o treści jak wyżej z hasłem dostępu do bazy danych.

2) Wgrywam go na serwer - ale też muszę wejść w sql i importować ten plik (jeśli w ogóle się da - na razie nie mogę się do baz danych zalogować, żeby to sprawdzić..), a następnie przekopiować ciąg znaków, który się wyświetli.

3) Szukam tabeli, znajduję odpowiednie miejsce i zmieniam co trzeba, tak?

Jeżeli kroki są dobre, to jedynym problemem jest wejście do tego sql. Znalazłem adres w mailu, który mi przysłali: http://mysql.60free.ovh.org/ ale na razie strona nie chce mi się uruchomić. Będę próbował dalej.

Cytat:
Calusieńka baze kopiujesz. "Eksport" i zaznaczasz wszystkie tabele, wciskasz kompresje zip i wykonujesz. Chodzi mi o tabele bazy danych - pliki na ftp kasujesz...interesuje Cie tylko baza danych...

Nie katalogi ! Logujesz sie do sql przez phpmyadmin (tutaj robi sie operacje w bazie danych). Po nowej instalacji pliki na ftp zostaja a kasujesz sama baze aby wgrać potem jej kopie ze starej instalacji.

Ok, będę próbował.

------
EDIT

Cholera, dopiero teraz zobaczyłem, czemu wcześniej nic nie rozumiałem. Ja jeszcze w ogóle nie byłem na stronie phpmyadmin! Tzn. próbowałem wejść wcześniej, ale nie przyjmował mi hasła..

Dobra, teraz jak już tam jestem przejrzę jeszcze raz te instrukcje, które podałeś. Może tym razem uda mi się coś zrobić

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post