Witam !
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ok, a jakby co, to służę radą. Trochę się w tych lodówkach teraz orientuję  (...)
|
Jakby co, to się odezwę

- i nie dziwię się - mi też już się zdarzyło, że jak coś kupowałem, a przedtem sporo szukałem, czytałem - to byłem później nieźle obeznany - aż się niektórzy dziwili
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Aha, przy okazji jedno pytania - instrukcja, którą dostałem jest w różnych językach, ale jakoś nie ma tam żadnego, który byłby mi znany, a chciałbym się upewnić w dość oczywistej myślę kwestii - czy ustawienie chłodzenia na pokrętle na "1" oznacza, że jest najsłabsze mrożenie, czy temperatura ustawiona na 1stopień (czyli najsilniejsze)?
(...)
|
Mhmm - nie ma instrukcji po polsku ?? To się jeszcze zdarza - ale w przypadku takiego sprzętu to już naprawdę dziwne (i niezgodne z prawem).
Natomiast co do pytania - według mnie chyba przyjęte od lat jest, że ustawienie 1 oznacza najmniejsze chłodzenie - zwłaszcza, że chyba od tego zaczyna się obracanie termostatu ?? Oczywiście mówimy o dolnej chłodziarce - bo napisałeś "mrożenie" ?
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Jeszcze tylko takie dwie uwagi z użytkowania lodówki:
1) Naprawdę pozytywnie zostałem zaskoczony, jak w zeszła sobotę (9 dni temu) zrobiliśmy z ojcem zakupy - między innymi szynkę i ser - i wrzuciłem to do tego specjalnego pojemnika na tego typu żywność. Dzisiaj - po 9 dniach - szynka jeszcze spokojnie nadaje się do jedzenia i co więcej - wygląda na całkiem świeżą! Sera już nie ma, ale w sobotę jeszcze był i prezentował się podobnie.
Porównuję to do starej lodówki, kiedy ser wytrzymywał jakieś dwa dni, z czego po pierwszym już robił się zielony, podobnie zresztą jak szynka. Przyznam, że jestem pod wrażeniem, pozytywnym 
(...)
|
Wiesz - może coś w tym jest - w naszej starej Mińsk, też się zdarza, że coś się robi nieświeże lub się nawet popsuje się znacznie szybciej niż można by się tego spodziewać (choć raczej po jednym dniu to nie

)
Na dodatek, też niedawno spotakałem się z takim spostrzeżeniem - i na początku się zastanawiałem z czym to może być związane - i nasunąły mi się dwie kwestie:
- lodówka Twoja ma chyba tzw. "powłokę antybakteryjną" (tańsze modele chyba nie mają tego) - co na "logikę" może powodować chyba mniejszy rozwój bakterii
- dobra szczelność - powoduje, że jeśli lodówka nie jest otwierana, mało zmienia się w niej temperatura - tzn. są mniejsze w niej niej jej wahania - a zmiany temperatury nawet w zakresie 3-4 stopni, maja na pewno wpływ na szybsze psucie się żywności ...
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
2) Dwa to tylko zaznaczenie faktu, że kilka dni temu dostałem pieniądze, które zostały mi niesłusznie naliczone, na konto 
|
Czyli pozytywne zakończenie
Cytat:
Napisany przez prometeusz
andrzejj9 mozna prosic o swieza fote z wewnatrz, nie zebym byl ciekaw co trzymasz w zalrazalce, ale ile jest szronu, a moze snieg sie wytworzyl itd
Bylo nie bylo to dosc istotna sprawa dla przyszlych kupujacych
|
Chyba w takiej lodówce - za tą cenę - raczej to mało możliwe - a wręcz nierealne
Pozdrawiam
ro29