Witam!!
No ja rownież mam dylemat, która nagrywarke wybrać, czy LG H20L czy BenQ 1655...
Dziś wziąłem sprawy w swoje łapki i od zaprzyjaźnionego sklepu komputerowego pożyczyłem obie te nagrywarki

Lg --> firmware 1.00 (miesiąc produkcji Styczeń)
BenQ --> firmware BCHB
Jak narazie wypaliłem po 3 płytki na każdej z nich (płytki wypalałem "parami" - najpierw na jednej nagrywarce, a pozniej dokładnie to samo z identycznymi ustawieniami na drugiej nagrywarce). Jakość zapisu sprawdzałem na BenQ, gdyż LG nie ma takiej opcji:
1. Omega DVD-R x8 (cena sklepowa tego ścierwa 1zł

--> prędkość palenia x8.
Tu nie mam do zamieszczenia żadnego wykresu

Już tłumacze dlaczego... obie płytki się wypaliły, lecz niestety BenQ (jedyna nagrywarka z możliwością sprawdzania błędów) nic nie widziała po wypaleniu tych płyt... w ogóle ich nie wykrywała. LG rozpoznała płytki (OBIE!!), no ale tu nie mam możliwości aby sprawdzić jakość
Wniosek: 1:0 dla LG
2. Verbatim DVD+R x16 --> prędkość palenia x8
Oto jak poradziła sobie BenQ:
Oto jak poradziła sobie LG:
Wniosek: wyniki bardzo zbliżone, może z leciutka przewaga LG. Uznajmy REMIS
1:1
3. TDK DVD-R x8 --> prędkość palenia x8
Oto możliwości BenQ
Oto możliwości LG
Wniosek: chyba tym razem LG znowu wypadło lepiej. 1:0 dla LG
Podsumowanie: --> 3:1 dla LG
To takie krótkie tesciki, ale coś można z nich wywnioskować.
Czytając forum bardzoej byłem nastawiony na BenQ, ale chyba jednak skusze sie na LG, bo jak narazie sprawuje się lepiej. Troche nie podoba mi sie, ze LG nie ma opcji sprawdzania błędów, bo nie wiadomo czy po jakims czasie LG poprostu nie zacznie palić gorzej. Ale w BenQ z kolei nie podoba mi sie to, ze nie udało się odczytać w ogole plytki Omega. Wiem ze to szrociasta płyta, ale LG w jakis sposob sobie z tym poradziło.
Jak tylko pojawi sie BenQ 1670 to rowniez pozycze na testy. A jak narazie chyba zostane przy LG. Pozniej jeszcze wrzuce jakies tesciki.
pozdrawiam!!