Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.05.2006, 21:08   #5
Wacholek84
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.05.2005
Wacholek84 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
Witam
Pozwolę się dołaczyć do pytania,ztym że ja posiadam ten sam problem ale z SONY DRU-710A.
Wypalam przeważnie filmy DVD-VIDEO i używam płyt Verbatim,Sony oraz TDK.Ostatnio na 10 Verbatimek i 10 Sonek po 4 płyty owszem się wypaliły bez problemu ale niebyło możliwości ich odczytu zarówno w moim napędzie (posiadam tylko tą nagrywarkę) ale i też w innych napędach zarówno stacjonarnych jaki w komputerowych.Do wypalania płytek używam Nero 7.0.1.2.
Dodam jeszcze że czasami gdy taką płytke oglądam pod światło to połowa miejsca nagranego jest ciemniejsza a druga połowa jaśniejsza...hmmm
Problem ten pojawia się i znika tak średnio co kilka dni.
Dzięki za jakiąkolwiek pomoc.

PS. Mój komp to: P4 2.9Ghz 512 Mb Ram DDR 120 HDD SATA Grafika zintegrowana(lepszej nie potrzebuję bo nieużywam PeCeta do grania)
To chyba tyle.

POZDRAWIAM

No to po kolei. Jeżeli chodzi o to ze cześć płyty jest ciemniejsza a druga jaśniejsza to wszystko jest prawie normalne. Po prostu jak nagrywasz płytę np na 4x to płytka na poćżatku nagra sie na 2x a potem na 4 bo sie napęd nie rozkeci na początku szybcjiej. Jak angrywasz na 2x to płyta jest cała taka sama. Oczywiście wartości prędkości sa przykłądowe dla noędu sony DW-U55A. Jeżeli chodzi o błędy nagrania to jest to najczęściej spowodowane zanieczyszczeniem a dopiero później słabszym laserem. Czyli jeżeli napęd dobrze czyta wszystkie nośniki to można sie pokusić o podkęcenie lasera. W przypadku sony są dwa potencjometry na głowicy. Jeden od CD drugo od DVD. W więkrzości napędów by zwiękrzyć moc lasera trzeba przekręcić potencjometr (ten od DVD) w lewo ale nie w sony. W sony trzeba w prawo. Cześto sie zdażają ludzie którzy własnie z tego powodu odsprzedają napęd któy de fakto jest zupełnie sprawny. Druga rzeczz to zabrudzenia. Tu nie da nic zwiękrzanie mocy. O czyszczeniu kieruje na temato o czyszczeniu. Tam mam nieco szerszą wypowiedź na ten temat.
Pozdrawiam!!!
Wacholek84 jest offline