Cytat:
Napisany przez Czołgista
Nie mam pojęcia czemu Ci edytor wyswing nie działa, na forum joomla coś takiego znalazłem:
[I]Jeśli wcześniej edytor działał poprawnie, to powody problemów mogą być następujące:
1. aktualizacja używanej przeglądarki
2. aktualizacja używanego systemu (np. windowsów)
3. aktualizacja programu antywirusowego (nie bazy wirusół, ale programu)
4. aktualizacja ściany ognowej (firewalla)
5. zmiana ustawień firewalla
6. Wyłączenie obsługi javascriptu
Powodami spowodowanymi przez Joomla! mogą być:
1. Zmiana ustawień w dodatkach (Mambots) . Aby spróbować zaradzić, warto przećwiczyć: wyłaczyć edytor WYSIWYG, włączyć Bez-edytoraWYSIWYG, ustawić to samo w konfiguracji (nawet jak jest, to zapisać nową konfigurację), zapisać cokolwiek testowego, a następnie to samo zrobić włączając edytor WYSIWYG, a wyłączając opcję Bez-edytora. Oczywiście, to nie jest OK, ale to droga, żeby sprawdzić, co może być nie tak.
2. Instalacja nowych dodatków (komponentów, modułów, mambotów). A nuż trafiło się coś felernego.
3. Pozostałości w katalogu pamięci podręcznej cache (wyczyścić)
Inne powody, poza ewentualnym uszkodzeniem fizycznym jakiegoś skryptu, raczej trudno byłoby wskazać.
|
Trochę tego jest..
Ale na początek sprawdzę najprostsze - uruchomię edytor pod Explorerem, bo cały czas pracowałem w Operze. Może i to jest przyczyną..
W każdym razie być może i tak uda mi się obejść ten problem, bo ściągnąłem sobie teraz najnowszą wersję Joomla Power Edition i tam jest podobno kilka edytorów. Jak wyczyszczę serwer, to zainstaluję już tą wersję i na niej będę go tworzył. Myślę, że z tych kilku jakiś mi jednak będzie działał.
Do tego jest tam również wbudowana galeria, więc tu też już raczej zostanę przy niej.
Cytat:
A co do wstawiania obrazków, to robiąc to normalnie , czyli ładujesz fotę na serv i albo klepiesz kod, albo wklejasz fotkę poprzez przycisk "Insert/edit image" i nie ma żadnych problemów,
tylko wyczytałem gdzieś że jest bardziej politycznie poprawna metoda wklejania fotek.
Być może ma to znaczenie przy skomplikowanych konstrukcjach stron.
Wklejanie fotek po "Joomlowemu" :
Wchodzisz najpierw w "Media Menager" , potem wejdź w katalog "Stories" , jak będziesz miał mało fotek/bitmap to tutaj moźesz wrzucić, jak będzie ich więcej to warto w tym miejscu pozakładać katalogi by się foty tematycznie nie mieszały, ja właśnie tak robię bo na Czołgiem! mam kilka tys fotek.
Jak już wszystkie fotki potrzebne do art. wgrasz to wchodzisz w edytor,
wpisujesz tekst a w miejscu gdzie ma być jakaś fotka klikasz na przycisk "insert image"
(z lewej strony pod oknem edytora) , w miejscu kursora pojawia się znacznik {mosimage},
w tym miejscu będzie fotka.
Jak już skończysz pisać/wklejać tekst to po prawej stronie wybierz zakładkę "Images",
w niej masz okienko "Gallery Images: " tam są fotki które wgrałeś poprzez "Media Menager"
(lub katalogi z fotkami jeśli je utworzyłeś) .
Potem intuicyjnie przenieś te fotki które chcesz do okienka "Content Images:"
i przyciskami "Up" i "Down" ustaw kolejność wyświetlanych w art. fotek.
Na tej samej zakładce poniżej możesz ustawić różne parametry wyświetlania poszczególnych fotek.
|
Dzięki za instrukcję. Dzisiaj już raczej nie będę miał czasu, ale jutro spróbuję tę metodę przetestować
A jedna rzecz, którą już teraz zauważyłem, to że ten przecisk "insert image" jest u mnie 'martwy', tzn. nie mogę go w ogóle wcisnąć. Być może wiąże się to jednak z tym, że jeszcze nigdzie żadnych obrazków nie wgrywałem.