1) Kilka różnych zdjęc - chciałem sprawdzić między innymi przejścia pomiędzy kontrastami, siłę i rozkład światła przy lampie błyskowej (zdjęcie lampy), raczenie sobie optyki z ostrym światłem (zdjęcie okna) oraz dalej odwzorowanie detali. Tu efekty:

.

.

.

.

.
2) Szumy
Aparat ma możliwość ustawienia ISO800. Czytałem w testach, że tak, jak Canon bardzo dobrze radzi sobie z eliminacją szumów i nawet ISO400 jest całkiem znośne, tak jednak 800 jest już bardzo zaszumione i nadaje się ewentualnie do zdjęć 10 na 15, ale nic więcej. Zrobiłem dzisiaj przykładowe zdjęcia i muszę przyznać, że wygląda to nawet lepiej niż było opisywane w testach. Poniżej przykładowe zdjęcia dla porównania. Jak dla mnie poziom szumów nawet przy ISO800 stoi dalej na bardzo dobrym (czyli niskim) poziomie:

.
3) I tu już bardzo ciekawe porównanie, które.. przywróciło mi wiarę w aparat
Wcześniej bawiłem się trochę ustawieniami i ustawiłem sobie własny program, gdzie zwiększyłem między innymi kontrast i saturację, podbiłem trochę kolory i jeszcze kilka innych rzeczy i w efekcie osiągnąłem rezultaty jak wyżej. Dzień ponownie był bardzo słoneczny, a powietrze czyste, więc można było dokładnie sprawdzić takie ustawienia. I muszę przyznać, że z efektu jestem zadowolony. Oczywiście jest to takie lekkie zafałszowanie rzeczywistości, bo kolory są wręcz nienaturalnie żywe, ale.. no właśnie ale. Raz, że w sumie nie jest to znowu takie straszne 'przedobrzanie', bo kolory nieba, czy trawy dzisiaj naprawdę przy słońcu były bardzo 'soczyste', a dwa, że takie zdjęcia są po prostu ładniejsze. Dobrze, że aparat wiarygodnie odzwierciedla rzeczywistość, ale dobrze też, że ma możliwość odrobinę jej 'podrasowania', tak że po prostu woda, czy przyroda wygląda przyjemniej dla oka. Powyższy efekt w każdym razie już mi się podoba, a kilka innych zdjęć, które potem zrobiłem potwierdza, że z aparatu pod względem jakości zdjęć można jednak wyciągnąć sporo.

.
4) Tu jeszcze dwa przykładowe zdjęcia z takimi ustawieniami. Muszę przyznać, że kolory rzeczywiście są żywe, a szczegóły dobrze oddane.
Oczywiście jest jeszcze możliwość dość daleko idącej regulacji poszczególnych ustawień i mogę np. lekko wyjaśnić kolory, albo pomniejszyć kontrast, ale to już przy dalszym użytkowaniu poznam, jakie ustawienia najbardziej mi odpowiadają.

.
5) Sprawdziłem też wcześniej, jak dla zwykłych ustawień odwzorowane są już głębsze kolory i tu również uzyskałem satysfakcjonujące rezultaty
(zdjęcie już w mniejszej rozdzielczości, bo chodzi mi głównie o kolory)

.