Cytat:
Napisany przez juicepp
a nie sadzisz ze wlasnie przez te ich glupie parady ludzie ich wytykają palcami?
nie było parad i nikt ich palcami nie wytykał, przeciez oni są od wieków, dopiero ostatnio zrobilo sie o nich głosno, wlasnie dzięki temu że chodzą po ulicach i krzyczą o sobie...
|
Widzisz, w pewien sposób może i tak. Z drugiej strony te parady są właśnie po to, żeby ten fakt zmienić (i nie trzeba się tu doszukiwać sprzeczności - jest ona zbyt oczywista).
Powiem ci, że ja generalnie jestem przeciwny tego typu zachowaniom. W ogóle nie lubię, jak ktoś robi coś na pokaz, chce się w jakiś sposób pokazać, zamanifestować coś. Dlatego nie podobało mi się na przykład to wszechobecne pokazywanie smutku po śmierci Jana Pawła II. Wiadomo, że większość osób bardzo przeżywała jego śmierć, ale to całe odnoszenie sie z tym było dla mnie po prostu sztuczne. Podobnie te różnego rodzaju parady.
Jestem za bardzo daleko posuniętą tolerancją. Póki druga osoba swoim zachowaniem nie czyni krzywdy innej, to niech robi co chce, wygląda jak chce i odznacza się najróżniejszymi preferencjami. Nam nic do tego. Ale takie parady to już pewien sposób narzucania swojego sposobu bycia innym. Dlatego jestem im przeciwny. Ale z drugiej strony rozumiem też tą właśnie sprzeczność - te osoby robią to po to, żeby być traktowanym jeśli nie całkiem na równi z innymi to przynajmniej jako normalni ludzie, a nie dewianci, jak to nawet bywają nazywani.