Cytat:
|
Napisany przez Predi
+ dodatkowo, moze faktycznie pojednanie to nieodpowiednie slowo, ale ciezko o przyjazn z Niemcem, ktory bedzie na mnie patrzyl jak na zlodzieja samochodu, tylko dlatego, ze jestem Polakiem
|
Myslisz ze program satyryczny jest dobrym przykladem do wyciagania takich wnioskow? Moim zdaniem nie. Powiem szczerze, wyrazajac swoje obuzenie niejako pozbawiacie sie prawa do nabijania sie z Niemcow i innych narodowosci ... Ja tam lubie od czasu do czasu poczytac o jakis przywarach i stereotypach o ile jest to opracowanie humorystycznie a nie jakis naukowy esej w stylu pseudo-rozwazan Hitlera. On robil z tego idealogie, natomiast obecni Niemcy traktuja inne narodowosci z humorem (zreszta zauwazcie ze Polak-zlodziej pojawia sie w zartach i programach satyrycznych, natomiast takie tezy nie pojawiaja w tekstach popularno-naukowych).
Natomiast dla mnie duzo bardziej obuzajace jest to ze ruscy nie uznaja Katynia. Bo to nie jest temat do zartow, tylko powazna sprawa ktora rozni nasze ideologie. Mozna chyba nawet zaryzykowac stwierdzenie, ze jest to najwieksza bariera jaka dzieli nas i jakikolwiek inny narod. Troche mnie czasami uderza tez to, ze w niektorych krajach w prasie (i co gorsza podejrzewam ze tez w edukacji) uzywa sie skrotow myslowych typu polski oboz koncentracyjny. A to ze ktos tam sobie zazartuje z Polakow ... niech mu na zdrowie wyjdzie