Cytat:
dominix napisa***322;(a)
Witam
U mnie sytuacja jest podobna. Jesli kopiuje plytke audio clonemcd to wystepuja trzaski. Ciekawe jest to ze jesli plytka audio jest z "placu" to problem trzaskow znika. Jesli natomiast jest to oryginal to pojawiaja sie trzaski na calej plytce. Do kopiowania korzystam z cdrw liteon 32123s zarowno odczyt jak i zapis. Zmiana czytnika na cdr zamiast cdrw nic nie daje.
Pozdrawiam
|
Zastanawiam się czy przypadkiem producenci legalnych wydań nie umieszczeją na nośniku lub w danych jakiś zamierzonych błędów mających na celu zniechęcenie potencjalnych "kopierów" do pracy.
Oczywiście nie mam na myśli jakiegoś znanego zabezpieczenia polegającego na wprowadzaniu błędów w odpowiednim miejscu płyty, tylko rozsiane na płycie błędy z którymi czytniki komputerowe sobie nie radzą, a programy takie jak Clone taki błąd przenoszą na kopię i są słyszalne w postaci trzasków.
Co do odtwarzania takich płyt na wyspecjalizowanym, stacjonarnym odtwarzaczu, to takie błędy są niesłyszalne dzięki wyspecjalizowanym systemom korekcji błędów.
To by tłumaczyło fakt iż płyty "z placu" przegrywają się bez problemu.
No cóż taka mała, moja teoria.