Witaj,
Piszę tu przecież offtopic o swoich prywatnych odczuciach. To nie są porady żadne ani materiał do jakichkolwiek wniosków. Ale pisząc to nie kłamię, nie koloryzuję.
Nic "podejrzanego" nie widzę w tym, że piszę wpierw że USB w BIOS wyłączam (to prawda, nie używam też APIC) a potem piszę o flashu. Dostałem taki moduł w prezencie, stary jak świat 128MB, z zawartością dla mnie cenniejszą od niego. Mialem nie włączyć USB? To jest kwestia ok. minuty (wyłączenie i restart).
Sprawa sprawności drukowania w USB. Piszą o tym książki poważni autorzy, mogę ich listy poszukać. Wnioski są sporo bliższe moim niż tym @Arepo. Prace nad poprawieniem tego stanu rzeczy nadal trwają. Jak dotąd mało skuteczne.
@Loki777. Wielkość bufora nie ma wpływu na obciążenie systemu w czasie wydruku, może mieć tylko wpływ na czas opóźniania, bo jak słusznie zauważył mój oponent, prędkość transferu USB jest wielokrotnie większa niż prędkość LPT. Ale LPT pozwala się "wepchnąć" w DMA.
USB - jak na razie - nie.
Firma Intel cierpi od lat na przerost ambicji, przy mizernych tegoż przerostu efektach. Mam archiwalne pismo (Chip PL) w którym dziesieć lat temu autor, w ślad za reklamą Intela pisze m.in. "..już za rok monitor czy też klawiatura bez huba USB będzie przestarzala. Każdy nowy sprzęt będzie w takie wyposażony..". Cytat pochodzi z 1997 roku. Ile z niego się sprawdziło? Czyżbym kupował od roku 1997-mego same "stare monitory"? Bo USB na żadnym nie zdołalem dostrzec. To jedynie przykład.
Podobnie jest ze stacjami dyskietek, które Intel "uśmiercił" wiele lat temu. Nie odważyłbym się złożyć PC bez takowej, jak na razie także żaden poważny producent nie odważył się na produkcję płyty głównej bez portu FDD, poza marginesem low-endowego Barebone. Cena dyskietki to nadal ułamek ceny najtańszego opcjonalnego nośnika. Czy ktoś broni produkować np. pamięci flash do nabycia w sklepie za 1.50zł? Dlaczego nikt takich zatem nie produkuje?
Słyszałem kolejny gag w wykonaniu tej "wiodącej firmy". Chcą robić (robią?) chipset pozbawiony "gałęzi" COM, LPT, FDD, jako "przestarzałych". Widzę w tym jedynie pchanie ludzi w koszty. Na pewno takiej płyty głównej (nie tylko ja) nie kupię. Straci na tym zatem jedynie Intel.
Co do użyteczności portów COM, LPT to ilość obecnego na rynku i w zasobach prywatnych na nie oprogramowania, ich użyteczność są dla USB jedynie pieśnią syreny. "..może za trzydzieści lat.." jak śpiewają w piosence z ponownie popularnego filmu "Miś". Ale 'Miś" jest polski, Intel - nie, choć Amerykanie także wykpiwają swego "potentata" (o ile w nim nie pracuja

).
Podałem tu przykład internetu. Oponent gładko mi odpowiedział o karcie PCI "na poczatku", co jest prawdą, była taka. Ale już na domyślny problem - dlaczego takiej karty (przestarzała?) nie może nikt obecnie w TP otrzymać, oraz jaka jest w TP oferta SDSL (symetrycznych DSLi), modemów kablowych, T1 (obecnie standard dla domków jednorodzinnych na całym świecie) - zerowa - wolał nie pisać. A DSL-a to usiłowałem sam w Polsce kupić. Oferowali mi "zaledwie półroczny termin montażu"

Nazwałbym taki sposób odpowiadania "taktyka częściowej prawdy", popularną w obecnych czasach. Ja zawsze wolę taktykę "kawa na ławę". Cała, choćby to i bolało.
Proszę serdecznie o uwagi tu wszystkich już użytkowników systemów 64-ro bitowych. Warto kupić? Co wybrać najlepiej? Wasze, jako posiadaczy odczucia?
Z góry dziękuję za każdą uwagę, zależy mi na każdej opinii.
Pozdrawiam