Wawelski - a fragment o odszumianiu pominoles? odszumianie m.in. usunie slady deadow i hotow
w dorgich aparatach mozliwosc tworzenia wlasnej mapy deadow i hotow to nie jest kolejny, lepszy i bardziej zaawansowany sposob usuwania tego problemu? zastanow sie chwile
poza tym - znowu sie zastano zanim cos napiszesz
napisales sam ze pojedynczy piksel moze sie zepsuc - to chyba nie budzi watpliwosci
podalem linka do testu, ktory dowodzi, ze ilosc uszkodzonych pikseli narasta w czasie - to chyba tez oczywiste
wiec, skoro matryca skalda sie np z 8milionow pikseli i na poczatku dziala np. 7,9miliona, a po kilku latach 7,8 miliona - padly pojedyncze piksele przeciez - to nie uznasz tego za zuzycie matrycy?
czy ja napisalem ze matryca zuzywa sie rownomiernie? nie - napisalem ze wzrasta ilosc deadow i hotow i to jest zuzycie matrycy!
i znowu - czy ja gdziekolwiek napisalem ze problem jest powazny i trzeba na niego uwazac? NIE
napisalem, ze owszem, wypalanie pikseli ma miejsce i sie dzieje, ale ze jest to proces powolny i nie ma sie czym przejmowac, bo wczesniej aparat stanie sie nic nie wart (przy zalozeniu ze sie nie popsuje do tego czesu)
co do psucia aparatu przez kierowanie go na slonce - od swiatla sie nie popsuje lub bedzie to niewielki wplyw
jednak martyca to uklad CMOS skaldajacy sie wielku malutkich elementow trawionych w krzemie
uklad jest stabilny, ale zachodza w nim procesy chemiczne
spojrz chociaz na post Reetou, jesli mi nie wierzysz
temperatura ma wplyw na szybkosc dyfuzji, wilgoc - korozji itd
to wszystko czynniki ktore moga uszkodzic matryce
dlugotrwale naswietlanie nie dosc ze wystawia matryce na dzialanie swiatla ktore ma jakis tam wplyw na prosy chemiczne to podnosi jej temperature (jak byles maly nie uzywales lupy? a soczewki to niby co?) i to wg Ciebie nie ma wplywu ZADNEGO na trwalosc ukladu?
nie pisze ze jak raz wystawisz obiektyw na swiatlo to padnie
nie pisze tez ze stanie sie to na pewno po 100 pstrykach sloneczka w zachodzie
ale chyba nie napiszesz ze nie jest to mozliwe, zeby po kilku latach matryca padla (a dokladniej - jakas czesc jej pikseli, na tyle duza ze stanie sie to widoczne na zdjeciach)?
|