Cytat:
Napisany przez nimal
odszumianie m.in. usuwa deady i hoty za zdjecia
nie jest ot jedyne ani podstawowe zastosowanie tej funkcji, ale chyba nie zaprzeczysz ze tak jest? jesli zas tak nie jest to niby czemy przy tescie deado i hotow nalezy wylaczyc odszumianie?
|
Trzeba wyłączyć odszumienie, bo odszumianie rozmywa obraz i utrudnia (a może i uniemożliwia) wykrycie uszkodzonych pixeli. Więc najpierw usuwasz dead/hot (np. odpowiednio ustawionym cam2pc już w momencie ściągania fotek na PC) a dopiero potem odszumianie.
Cytat:
Napisany przez nimal
wymiana matrycy nie nastpuje przewaznie po jednym pixelu, tylko po przekroczeniu pewnej jej liczby,
|
Jakiej liczby? IMO (i uznają to, jak widać w podanych przez Ciebie linkach do prawdziwych historii, producenci) już jeden uszkodzony pixel jest podstawą do reklamacji. Ja w gwarancji nie mam słowa o limicie uszkodzeń matrycy nie objętych reklamacją. Nie pomyliłeś z tanimi LCD?
Cytat:
Napisany przez nimal
uszkodzenie matrycy? przeciez matryca jako calos dziala, padl pojedynczy pixel?
|
Czyli jak padnie Ci karta graficzna, to nie reklamujesz, bo cały komp działa? Jak w suszarce padnie najwyższy bieg - też nie jest to awaria? Jak w skrzyni biegów w aucie przestanie wchodzić piąty bieg, to dalej cała skrzynia działa?
BZDURA
Cytat:
Napisany przez nimal
mozesz sobie nie nazywac zuzyciem, Twoja sprawa - fakt jest ze matryca z uplywem czasu ma coraz wieksza ilosc deadow i hotow! poklikaj co linkowalem, poszukaj na googlach...
|
Znowu zbaczasz z tematu - twierdzisz, że światło przyspiesza zużycie matrycy. Dla mnie to bzdura do kwadratu. Bo ani nie wpływa na zużycie, ani nie wpływa na uszkodzenia. A matryca się nie zużywa (co miałoby miejsce, gdyby np. blakły kolory czy zmniejszała się jej światłoczułość). Nie robi gorszych zdjęć - co najwyżej bywa, że się psuje. Ale jakoś nie dowiodłeś wpływu na to światła. Z własnego doświadczenia napisałem, że w przypadku kamerki 10 lat (z czego 100% czasu światło pada na matrycę, bo nie ma migawki), a w przypadku aparatu 2 lata (z czego przy włączonym aparacie światło pada cały czas - czyli jakieś 30 dni, padało na matrycę - bo to kompakt, a nie lustrzanka) nie spowodowały pojawienia się ŻADNEGO uszkodzonego piksela. Więc to zwyczajne uszkodzenia jeżeli takowy się pojawia i światło nie ma na to zauważalnego wpływu. Zdjęcia ani nie blakną, ani nie są ciemniejsze czy mniej kontrastowe - więc nie ma żadnego zużycia matrycy.
Cytat:
Napisany przez nimal
jakos ciezko mi uwiezyc zeby Twoj aparat nie mial zadnych - przeprowadz testy przy ekstremalnych czasach i WYLACZONYM odszumianiu - powinienes zobaczyc artefakty
|
Oczywiście, że sprawdzam odpowiednim softem. W moim aparacie (S1 IS) nie mam możliwości manualnego wyłączenia (ani włączenia) odszumiania. Od 1.3s włącza się, wcześniej jest wyłączone.
Cytat:
Napisany przez nimal
kamery to troszke inna bajka - maja o wiele mniej pixeli, wiele wiele mniej
ich sensory sa mniej upchane
|
Co zmienia gęstość? Ilość - fakt, wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia usterki. Ale za to w kamerce światło pada CAŁY CZAS na sensor. Więc jeżeli dla przykładu moja kamerka ma 1/10 ilości pikseli, to i tak czas naświetlania/czas życia kamerki jest kilkakrotnie większy (już nie wspominajac o tym, że jest znacznie starsza).
Cytat:
Napisany przez nimal
i znowu na koniec - piszez ze nie proces - korozja i dyfuzja to procesy chemiczne
piszesz ze nie wypalenie - owszem, nie doslownie
zwal jak zwal - sie dzieje
teraz to juz czepianie sie slowek
|
I jak ten proces wpływa na zdjęcia? Są ciemniejsze? Mniej kontrastowe? Bardziej zielone/czerwone/turkusowe/oktarynowe? Mniejszy jest kontrast? Nasycenie kolorów?
Cytat:
Napisany przez nimal
- ilosc deadow i hotow narasta w czasie
|
W sztukach na dziesięciolecia na 1mln pixeli.
Cytat:
Napisany przez nimal
- aparat usuwa czesc z nich ze zdjec dzieki odszumianiu -
|
Nie usuwa, tylko rozmywa - usunięcie softwarowe to zupełnie inna (skuteczniejsza) bajka.
Zapomniałeś chyba, że teza, której bronisz, to wpływ światła na starzenie matrycy.