Cytat:
|
Napisany przez Banana Coctail
Tylko demokapitalizm/demoliberalizm doprowadzi do tego, ze: tylko czesc bedzie miala prace (dzieki automatyzacji) reszta bedzie glodowac, po jakims czasie pracujacy tez zaczna glodowac bo nie bedzie mial kto kupowac ich produktow. W ten sposob cywlizacja zginie. Wg mnie cos w stylu krachu na Wall Street nastapi juz niedlugo - kryzys energetyczny i nadmierna automatyzacja do tego doprowadza.
Oczywiscie ze realny socjalizm pokazal jak daleko od hasel do rzeczywistosci - komunizm radziecki to wypaczenie same w sobie zaczynajace sie juz w naukach Lenina a majace zwieczenie u Stalina. M.E.L.S nie jest prawidlowym rozwojem marksizmu. M.E.T. wydaje sie odpowiedni po paru modyfikacjach.
Amerykanie chca kapitalizmu bo sie nim zachlysneli, lecz udlawia sie na swoim imperializmie szybciej niz sie spodziewaja.
Wlasnie aspekt narodowo-religijno-rasowy jest najwieksza bariera utrudniajaca zgodna wspolprace miedzy ludzmi w celu budowania spoleczenstwa bezklasowego i bezwyzyskowego, ktore miec za zadanie bedzie uszczesliwienie ich w doczesnym zyciu.
|
każde pokolenie ma swoich utopistów.
a pienądz rządzi i nic mu nie zagraża.
można się ustawić trochę z boku tego i żyć normalnie.
lub walczyć o coś co tyle razy się nie sprawdziło a najczęściej doprowadzało do tragedii (pragnę przypomnieć, że faszyści NIE BYLI PRAWICOWI tylko narodowo-socjalistyczni)
jedyny ustruj który mnie zmusi do roboty (bo mi się opłaca) a nie zmusi do wstawania codziennie na 6 do roboty to kapitalizm.
jestem wrogiem pseudokapitalizmu opartego na uprzywilejowaniu pewnych firm - ćwiczyliśmy ostatnie kilkanaście lat, ale również uważam, że są dziedziny (mało) w których państwo powinno interweniować.
społeczeństwo bezklasowe nie ma prawa bytu. trzeba popatrzeć na otaczający nas świat zwierząt. nawet rośliny przerastają jedne drugie. czy ciągota za socjalizmem marksistowskim jest oznaką niemocy? nikt nic nikomu nie da. nikt nic nie wywalczy (UKRADNIE) żadną rewolucją, trzeba brać się za robotę.