Dyskusja: Mambo , warto ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.06.2006, 16:04   #14
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Kilka kolejnych pytań związanych z prowadzeniem strony:

1) Licznik odwiedzin

Stwierdziłem wczoraj, że przydałby mi się. Są co prawda wbudowane w program statystyki, ale te są.. zbyt szczegółowe. Podają mi informacje odnośnie przeglądarek, systemów operacyjnych i ilości odwiedzin wszystkich podstron w serwisie, a to.. mnie kompletnie nie interesuje. Ja chcę wiedzieć jedynie, ile osób weszło na główną stronę.

Poszukałem wczoraj trochę na ten temat i znalazłem jakieś pliki (chyba moduły), które można ściągnąć, ale jednocześnie ostrzeżenie - że przy większym ruchu na stronie te rozszerzenia generują wyjątkowo duże obciążenie sql-u (przez odwoływanie się do baz danych). Może ktoś potwierdzić lub zdementować te informacje?

Ewentualnie w jaki inny sposób można stworzyć sobie prosty licznik na stronie zliczający jedynie ilość odsłon strony głównej?
Mnie admin serwera osobne statystyki założył więć tutaj za bardzo się nie wypowiem,
nie znam i nie szukam takich komponentów.
Duże obciążenie sql-a przez takie dodatki jast bardzo możliwe.
Możesz sobie założyć darmowe statystyki np. stat4u

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Kilka kolejnych pytań związanych z prowadzeniem strony:

2) Pozycjonowanie strony

W jednym miejscu w panelu administratora (nie pamiętam teraz dokładnie gdzie, ale na pewno było coś takiego) jest miejsce na meta znaczniki. Czy można tam wpisać znacznik słów kluczowych i wpisać ich kilka, żeby strona była łatwiej 'znajdowalna' w sieci?
Konfiguracja --> zakładka Metadane