Witam wszystkich!
Posiadam ww nagrywarkę - ostatnio kupiłęm płytki dwustronne firmy x-disc i już 2(z 10) zostały nagrane niepoprawnie (jedną ledwo czyta reszte otwiera ale test integralności płytki Debiana (bo to on jest na niej nagrany

) wykazuje błędy ponadto płyty są odczytywane z wolną prędkością). Pomyślałem że może pomoże zaktualizowany firmware. Ściągnąłem więc odpowiedni pliczek ale po przeczytaniu readme złapały mnie mocne wątpliwości. Chodzi mi o kilka punktó:
Connect drive to secondary IDE channel as Master (spełnione)
Disconnect all slave hardware from IDE secondary Master (spełnione na drógim kanale jest tylko nagrywarka)
Use standard UDMA-2 IDE cable (pierwsze schody

do nagrywarki mam podpięty stary kabel 40 żyłowy czy takiego mam użyć? Czy gra to wogóle jakąś rolę ?)
Update in Windows "Safe Mode" (rozumiem w trybie awaryjnym windozy?)
Under Windows 2000 & XP login as administrator (z tym nie ma problemu)
Update without DMA mode, under Windows XP & 2000 in the device manager - "IDE ATA/ ATAPI controllers", you can switch from DMA to PIO mode (czy mam rozumieć że zmiany mam wprowadzić w menadrzeże urzządzeń dal całego kanału (jak to go windows nazywa) pomocniczego?)
Disconnect all external USB/ FireWire devices. (do usb mam podpiętą mysz i drukarkę czy naprawdę muszę je odpiąć?)
Deactivate virusscanners, active desktop programs and packetwriting agents (z tym nie bedzie problemu)
Do not turn off power during the updating process. (czy jeżeli podczas aktualizacji prąd zostanie jednak odcięty to nagrywarkę mogę wrzucić do kosza czy jeszcze jest jakiś sposób na jej ratunek?)
W tym miejscu pragnę jeszcze zapytać inny7ch użytkowników tej nagrywarki (z firmwarem 1.04 bo taki aktualnie posiadam) czy mieli może kiedyś podobny problem z płytami firmy x-disc. Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi.
P.S.
Ten posta adresuje przedewszystkim do ludzi którzy robili update na tej nagrywarce.