Dyskusja: Kompilator
Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.06.2006, 21:24   #11
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Chcialbym sie dowiedziec jak mierzy sie wygode obslugi kompilatora, bo mierzenie 'lepszosci' jakos jestem sobie w stanie wyobrazic (optymalizacje?).

Z moich dotychczasowych doswiadczen wynika ze obsluga KOMPILATORA polega na wywolaniu programu z odpowiednimi argumentami.
[...]
No wlasnie, troche zeszlismy z kompilatorow na srodowisko programistyczne. a tu mialo byc o kompilatorach.

A wiec wracajac do tematu do celow ze tak powiem rekreacyjnych -czyli niewielkie programiki, to chyba nie robi roznicy pod czym kompilujemy i szczerze mowiac ja bym sie tym nawet nie interesowal skoro mam jakies srodowiska programistyczne, do tego jest podpiety automatycznie kompilator i na dodatek wszystko dziala, wciskam tylko F9 i mam skompilowane i uruchomione

Inna sytuacje jest gdy juz wiemy czego chcemy, i piszemy cos wiekszego wtedy tak jak juz napisales kompilujemy z wiersza polecen i dopisujemy interesujace nas argumenty.

Z roznic miedzy gcc a borlandem mozna jeszcze dodac zachowanie sie wzgledem standardow np. w jednym cos sie kompiluje pomimo ze standard mowi ze sie nie powinno (ewentualnie wywala tylko jakies errory i sie kompiluje) a w drugim sie nie kompiluje, i odwrotnie -zreszta to zalezy od wersji kompilatora.

Cytat:
Napisany przez @ndy
Jako książkę polecam Thinking In C++. Kosztuje ok 70zł.
Wszyscy chwala te ksiazke o ile dobrze pamietam to chyba napisana przez Eckela I wersja oryginalna (angielska) jest podobo lepsza od tlumaczenia. Przyznam sie ze nie mialem okazji przyjrzec sie dokladniej zadnej z wersji tej ksiazki.

A z polskich to chyba Symfonia c++ - Grębosza. Przegladalem ja jako material pomocniczy nie czytalem wszystkich 3 tomow.
Dla poczatkujacych to chyba nawet ksiazka, chociaz tez sa pewne "myki" i nie do konca wyjasnione tak jak to powinno byc. Dostepna w necie + przyklady z ksiazki sa przepisane do osobnych plikow cpp

Cytat:
Napisany przez Predi
[...] w pamieci utkwil mi taki przyklad:
mialem wersje A deva, chcialem skompilowac jakis prosty programik [..]
Mialem podobnbe sytuacje, chcialem skompilowac kod od kolegi ktory siedzial obok na kompie, ta sama wrersja deva i... wałek czasami pomagalo calkowite zamkniecie deva i wlaczenie jeszcze raz.

Kolejny wal z ktorym mialem problem (podczas robienia zadan z opss.safo.biz -moze ktos jeszcze robil?) to liczby long long. Dev traktuje je jako zwykle long'i , zeby miec long longa trzeba bylo to jakos specjalnie zapisac. Zreszta bardziej to moze wina kompilatora dolczonego do deva(?).

A moja wersja dev'a to 4.9.9.2
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post