Dyskusja: Kompilator
Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.06.2006, 22:54   #12
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
Z roznic miedzy gcc a borlandem mozna jeszcze dodac zachowanie sie wzgledem standardow np. w jednym cos sie kompiluje pomimo ze standard mowi ze sie nie powinno (ewentualnie wywala tylko jakies errory i sie kompiluje) a w drugim sie nie kompiluje, i odwrotnie -zreszta to zalezy od wersji kompilatora.
Jak wywala errory to sie nie kompiluje, jak wywala warningi to sie kompiluje.

A standardy ze znanych mi z uzycia sa 2: albo brak standardow, albo zestaw standardowych standardow (juz nie pamietam jaka to jest opcja kompilatora gcc), ktora polega m.in. na tym ze deklaracje sa tylko na poczatku blokow i jeszcze kilka smiesznych zasad.

Cytat:
Napisany przez Eliasz
Wszyscy chwala te ksiazke o ile dobrze pamietam to chyba napisana przez Eckela I wersja oryginalna (angielska) jest podobo lepsza od tlumaczenia. Przyznam sie ze nie mialem okazji przyjrzec sie dokladniej zadnej z wersji tej ksiazki.
Ja slyszalem ze to wygladalo tak. Gosc napisal Thinking in C, potem przeprawil kod i opisy i wydal Thinking in C++, potem przeprawil kilka przykladow i wyszlo Thinking in Java itd.
Ja mam osobiscie wrazenie, ze obecnie dobre programowanie coraz bardziej sie ogranicza do obeznania z bibliotekami, a nie do znajomosci jezyka i algorytmicznych trickow.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post