Cytat:
|
Napisany przez Banana Coctail
(...)
@Kristoferros to nie jest tak ze ludzie ponosza odpowiedzialnosc za to, ze nie maja pracy (w wiekszosci). To wina panstwa. Dlatego panstwo powinno nakarmic swoje biedne dzieci, wlasnie przez zasilek dla bezrobotnych i zaczac wytwarzac miejsca pracy (a jest ich sporo tylko trzeba chciec je zauwazyc).
|
Jasne, a kto? Państwo? Wiesz co piszesz? Jest coś takiego jak własność prywatna (majątkowa i intelektualna) na podstawie której tworzysz dalszą swoją przyszłość. Nie państwo wytwarza miejsca pracy tylko przedsiębiorcy. Państwo ma dać ochronę zdrowia, ochronę zbrojną, sądownictwo etc., nie pracę! Państwo powinno regulaować gospodarkę na poziomie makro (podaży pieniądza, podatki - inwestycje). A co do zasiłku - im wyższy, tym więcej ludzi pójdzie na bezrobocie - wierz mi.
Podam Ci przykład - moja pierwsza praca - dostawałem przez prawie rok tyle co zasiłek dla bezrobotnych, wszyscy mi mówili - głupi jesteś, że pracujesz za 300zł, ale ja nie zwracałem na to uwagi. Dziś, w tej samej firmie, mam stanowisko kierownicze, kasa mnie satysfakcjonuje i cieszę się, że doszedłem swoją pracą do tego. Ci, co mi gadali - do dziś siedzą na dupie i jęczą a mi mówią, że miałem szczęście kur..a mać! I to jest bezrobocie! LENISTWO (nie mówię, że wszędzie, ale w większości). A za komuny to był obowiązek pracy - oczywiście, wszyscy pracowali a że gówno robili to pewnie nie pamiętasz, że żeby ich wszystkich wyżywić, to dług spłacamy do dziś...
Ja też nie mam czasu na dyskusje z Tobą... poczytaj te lektury, które Ci podałem, poza tym jest jeszcze ksiażka prof. Balcerowicza: Socjalizm. Kapitalizm. Transformacja.
Dla mnie koniec tematu...