Dyskusja: Rodzaj gospodarki
Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.06.2006, 15:57   #74
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez MQs
(...)
To co piszesz o "Carpe diem" absolutnie popieram, ale co to ma wspólnego z twoimi teoriami (nauczmy ludzi być szczęśliwymi to będzie nam wszystkim dobrze? - przecież każdy może tak powiedzieć). W połączeniu z teorią "wielkiego kapitału, który chce obalić nowy porządek" wychodzi mi na to, że jak nie będziemy widzieli bogactwa za granicą i cieszyli się tym, co mamy to bedzie nam dobrze w takim systemie jaki proponujesz - dzięki.

Pisząc o zakończeniu przez ciebie tematu miałem na myśli właśnie twoją próżność. Naczytawszy się książek (które może i nawet w części zrozumiałeś) starasz się nam się pochwalić i zaimponować zakładając ten temat. Z góry było wiadomo jak bedzie dyskusja wygladała. No, może wyobrazałeś sobie tak rzeczowe odpowiedzi, że przeciągnął byś nas na swoją stronę. Co z tego, gdy książki które przeczytałeś mogą byc jedynie ciekawe z punktu widzenia historii myśli ekonomicznej. Ja nie docenię twojej wiedzy, która może i by mi imponowała, gdybyś tak się do niej nie odnosił - ponieważ zwykłem doceniać mądrość, a od wiedzy do mądrości wiedzie bardzo długa droga (i z tego co wiem nie przebiega przez próźność).
Materializm, nie w sensie filozoficznym, niszczy czlowieka i jego postrzeganie swiata. Materializm dialektyczny nie stracil na swojej aktualnosci i atrakcyjnosci, inaczej czemu byloby tak duzo osob bioracych go za podstawe swojej dzialalnosci politycznej? Marksizm wytyczyl droge ludziom do osiagniecia pelni szczesia poprzez prace i zaspokojenie swoich potrzeb maksymalnie, w 100%. Po co komu niestworzone bogactwa? Po to chyba jedynie by zaimponowac innym i pokazac kim sie to nie jest. Komunizm nie jest antyintelektualny - inwestujac w czlowieka i jego rozwoj, powoduje ulepszanie zycia doczesnego.
Co do ksiazek sluzyly one do szkolen w PZPR i byly glownie wydane w PRL, gdyz obecnie nie ma wznowien takowych lektur - czyzby byly zbyt obrazoburcze, ze nie ma ich w powszechnym obrocie i bibliotekach?

@Kristoferros marksizm to filozofia i system ekonomiczny; tak gwoli scislosci.

@Gomez47 dzieki rewolucji nie moge nigdzie dostac zadnej czesci Kapitalu, w bibliotece ani sladu. No to podaj mi polskiego odpowiednika SSmana, bo az ciekaw jestem. Moze pan Gadzinowski, moze Pan Urban, a moze Pan Baranski? Robia mi papke z mozgu? Mam bronic ich samych czy idei, ktora glosza? Idee bede bronil - sa sluszne.
"W tak bronionym przez Tobie podobnych muslimie pokazaliby Ci to - nawet dziś - nahajem a potem Kałachem." ja nie popieram zadnego ustroju zwanego teokracja, jak dane pismo swietym bedace nakazauje tak tam sie dzieje. Muzulmanie to jedna z najbardziej konserwatywnych grup etniczno-wyznaniowych swiata.
Co do ciemnogrodu polskiego - jestesmy jednym z najbardziej pogladowo zastanych narodow w Europie i nie widac zmiany na lepsze. Nadal uwazajac Kosciol za ostoje moralnosci niezbyt daleko dojdziemy.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post