Witam !
Cytat:
Napisany przez Gomez47
Witaj,
Za co mi dziękujesz? Za fakty? (...)
|
Podziękowałem Ci za to, że podzieliłeś się wspomnieniami rodzinnymi - oraz także za fakt, że jak widzę - w Twojej Rodzinie o tamtych latach się pamięta.
Bo niestety - dla większości dziś osób - i to nie tylko młodych - ale też w średnim wieku - a czasem i starszych - to historia i tyle - było, minęło - po co pamiętać ...
A taka postawa jest po prostu smutna ...
Cytat:
Napisany przez Gomez47
(...)
Uważam że potrzebne jest ujawnienie prawdy o tamtych latach okupacji. przecież dla wielu ludzi było szokiem że w gabinetach tych samych który na wiecach wtedy gadali że: :"wszystkim nam jest ciężko" stały pudla wódek, najdroższych koniaków, szynki, balerony, itd. Dlatego polecialy na ulicę, obok papierów które nikogo nie dziwiły, bo już każdy wiedział co to jest UBP czyli polskie SS  .
Ujawniono po raz pierwszy oszczerstwa tamtego ustroju. Coś pękło...
|
Nie dziwię się - to były bardzo ciężkie czasy - a niestety elita władzy, UB itd. miała prawie wszystko pod dostatkiem ...
Mój Ojciec w tamtych czasach był dzieckiem/nastolatkiem - a jego Ojciec - mój Dziadek - pracownikiem ZNTK - jak już wspominałem. I wspomnienia mojego Ojca z tamtego okresu niestety wesołe nie są - bieda, zarobki marne i naprawdę sporej liczbie osób brakowało nie tylko do 1 miesiąca - ale czasem i do 15 ...
To były niestety naprawdę ciężkie czasy w Polsce ...
Ta rocznica, trochę nam o nich przypomniała - ujawniła wiele o tamtym okresie - ale nie wszystkim niestety.
"Przywracanie pamięci" nie jest takie proste jak się wydaje ...
Pozdrawiam
ro29