Dyskusja: Własna czcionka?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.07.2006, 20:37   #6
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus
No sprawa nabrała mocy urzędowej i zachciało mi się robić tą czcionkę

@AleX, możesz powiedzieć mi na jakiej kartce najlepiej wypisać sobie te litery, chodzi mi głównie o to czy narysować sobie na białej a4 jakieś linie ołówkiem wypisać w nich cały alfabet i wszystkie potrzebne znaki zmazać te linie i skanować czy znasz jakiś lepszy domowy sposób?
powiem ci tak ... przs**ane

kiedys prowadzalem sie z artystka z asp i probowalem jej robic JEJ trzcionke/font
ja robilem to wtedy fontographer'em ... ona rysowala na a4 potem skan i na krzywe w programie

wielkosc rysunku zalezy tylko i wylacznie od formy skaplikowania/detali fontu

takie fonty jak stara maszyna do pisania to jak widac to $mietnik - dokladnosc nie jest wymagana
lecz jesli pokusisz się o zrobienie fontu szeryfowego, bezszeryfowego lub artystycznego gdzie jest wskazana dokładność ***8230; zycze ci goraco powodzenia ***8211; ja odpadlem

zreszta odechciewa sie jak pomyslisz ze masz do zrobienia 24 male litery + 24 wersaliki + 9 znakow diakytycznych malych + 9 znakow diakrytycznych w wersaliku + 10 cyfr + znaki specjalne ... zamkniesz sie w okolo 255

reasumujac - zaczniesz ... i nie skonczysz

szczere zyczenia <- powodzenia