Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.07.2006, 00:49   #10
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !

Cytat:
Napisany przez rosol
hmmm no ja mam wyzsze te parametry... czyli gorsze?? Jakie powinny byc??
Do centrali mam okolo 800m...

U mnie mam jeden filtr przy telefonie.
Hmmm no u mnie to roznie z tym rozlaczaniem... Raz rozlaczy sie na kilka minut, a raz nie chce sie zsynchronizowac pol dnia Zaczyna mnie to denerwowac... i to bardzo... Ciekawe czy dalaby cos zmiana na inny modem ADSL np. jakiegos D-Linka wraz z routerem mozna kupic za 100zl ale nie wiem czy rozwiaze to moj problem... Znajomy informatyk mowil ze on tez tak mial i jak zrobil siec na wifi kupil modem linksysa i od tej pory problem zniknal. No ale zobaczymy co panowie z tepsy powiedza
Po pierwsze - parametry - odstęp sygnał/szum - 33 dB przy tej odległości od centrali - nie jest chyba źle - ale tłumienność 10 dB - dużo większa niż moja - czyli spora - choć z tego co piszą tutaj: http://www.wawnet.pl/neostrada_sagem_monitor.htm - to jest nadal w normie - ew. poczytaj na tej stronie co tam jeszcze mógłbyś sprawdzić.

Po drugie - skoro jest tak jak piszesz - to jest ... fatalnie - a może masz jakieś przerwy na linii (w domu/poza domem), albo telefon Ci "przeszkadza" ?? Bo wygląda to kiepsko - w porównaniu z Tobą moje problemy są niewielkie
Co do filtrów - to ja mam w mieszkaniu 3 telefony - i początkowo przy każdym był filtr - jak zaczęły się problemy to przyszedł monter z TP i poradził abym zostawił tylko ten przy moim - a na pozostałe dwa dał jeden filtr na wejsciu kabla do mieszkania - i to podwyższyło mi te wartości - choć i tak odstęp sygnał/szum mam teraz 34-36 dB - ale jak ten spec z TP mierzył z laptopem na kablu, który wchodzi do mieszkania to było 39 dB (chyba 40 to max) - więc to świadczy, że telefony czy kable jednak trochę mocno mi wpływają

Kwestia kupna routera - też słyszałem, że niektórym osobom po takiej operacji problemy się skończyły - ale osobiście żadnej takiej nie znam

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 06.07.2006 o godz. 00:52
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post