Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.10.2002, 23:01   #2
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Hmm.......
Wogóle to bardzo ciężko dać jednoznaczną odpowiedź ...
Zacznę może od nagrywarki ,bo tutaj sprawa jest w miarę prosta .
Nagrywarki DV+RW ,jak i nośniki DVD+RW są w 99% kompatybilne z zewnętrznymi odtwarzaczami DVD .
Niestety ,mój kolega zakupił nagrywarkę DVD-R/DVD-RW i niestety ... mdel ten nalleży do nowszych typów nagrywarek ale niestety kompatybilność względem odtwarzaczy przenośnych jest nikła i sięga 5-10% .
Tak wiec na dziś jedyne co mogę zarekomendować to nośnik i nagrywarka DVD+RW .
Cena nośnika w tym przypadku jest nieco wyzsza niż DVD-R ,bo wynosi ok. 20zł (DVD+RW) ,jednak ceny spadają z miesiąca na miesiąc .

Najciązsza sprawa to tuner tv + program = DVD Video .
Zacznijmy może od tego iż tuner tv niestety odbiega "nieco" jakością od plików "vob" (DVD) .
Po pierwsze nie ta rozdzielczość ,po drugie każda rekompresja pliku jest rekompresją stratną ,co jeszcze bardziej wpłynie na końcową jakość .
No ale powiedzmy że ta jakośc ci wystarcza i pragniesz sobie zgrać płytkę DVD Video ...
Niestety w tym przypadku "TmpegEnc" nieprzyda się do niczego .
Struktura pliku "vob" to nietylko plik mpeg2 ,to również odpowiedni kompresowany dźwięk ,to pliki "ifo" (informacje o sektorach na płycie ,informacje o scenach ,menu itd itp.).
Tutaj niestety trzeba zaopatrzeć sie w narzędzia do tzw. "authoringu" ,które niestety - ostrzegam są bardzo trudne w obsłudze .
Nie chcę wgłębiać się w nudne opisy tych softów ,jednak w przypadku Twoich dalszych pytań postaram się je nieco przybliżyć .

Dla przykładu :
Posiadając plik Mpeg2 trzeba prztworzyć go na plik "vob" ,następnie w odpowiednich programach storzyć pliki "ifo" oraz "bup" .Z menu płyty można oczywiscie zrezygnować ,jednak i tak bez kilkugodzinnej pracy się nie obejdzie .
jaro
januszp jest offline