Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.07.2006, 11:45   #10
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam,
interesujący temat, bardzo interesujący. Dawno nie było takiego

Generalnie zauważyłem dialog na temat automat/manual. Osobiście jestem jak najbardziej za manualem, gdyż tylko on daje nam przyjemność "bawienia się" autem, zmiana biegu na wyższy w momencie dla nas odpowiednim (nie dla automatu) sprawia, że uśmiech na twarzy nie schodzi. Natomiast trzeba stwierdzić, że automatyczna przekładnia strasznie jest wygodna. Jeżeli ktoś jeździ w trasy, robi kilometrów więcej w rok niż ktoś przez całe życie to jak najbardziej automatyczna zmiana jest rewelacją. Nie męczy się, tylko siedzi i siedzi i siedzi...i UŻYWA PRAWEJ NOGI do hamulca. Kumpel ma PASSATA B6, ojciec BMW 525d`02 z automatem. Historia idealnie pasuje: Jechaliśmy (tryb tiptronic) do sklepu, sznurek na prawym pasie, lewy wolny, no to w beemce gaz do ziemi, obroty lecą lecą lecą w górę i lewą nogą wcisnął na hamulec...poprostu szukał sprzęgła. Kolega jeździ często a takie numery się zdarzają.

Co do tematu głównego.
Miałem Fiata, Fiata Temprę 1.6. Dostałem go od ojca, który dostał służbowy samochód. Silnik 1.6 dla ucznia/studenta nie jest najlepszym rozwiązaniem, szczególnie przy stu konikach i masie ogromnej. Spalanie w okolicach 10-12l/100km było śmieszne przy benzynie. Trzeba było sprzedać.
Awaryjność...gdyby nie kumpel w/w mechanik samochodowy, byłoby ciężko z kosztami. Często coś mu siadało: alternator, amortyzatory, tłumik, aparat zapłonowy, świece wariowały. Może przypadek, może wiek (`91)...nie wiem, ale musiałem się go pozbyć, bo nie na moją kieszeń ta zabawa była.
Aktualnei szukam: Astra(I,II)/Vectra(B)/Omega(starsza)/Golf(III)/Polo/BMW316-318 (to raczej przesada, tak samo jak z tą Temprą, bo Będziesz Miał Wydatki wygeneruje podobne koszty :/ )...to moje typy

Opel? Fakt gnije, szczególnie starsze generacje Astry I i Corsy, ale nowsze mniej, a mnie zawsze podobało się wnętrze i prowadzenie Opla.