Cytat:
Napisany przez demek
21% to strzasznie duzo
|
Czemu dużo? Nie wszyscy muszą mieć maturę. Da się chyba żyć bez tego papierka...
U nas w Polsce jest jakiś dziwny pęd do posiadania papierków zaświadczających o rzekomym wykształceniu. Za niedługo chyba standardem będzie, że większość Polaków będzie musiało koniecznie posiadać doktorat, bo jak CV będzie wyglądało?
Cytat:
Napisany przez M@X
Bo, coby nei mowic, w liceach zawsze byl wyzszy poziom i ludzie jakos powanziej do tego podchodzili.... Nie wiem czemu, ale technikum mi sie zawsze z zawodowka na rowni kojarzylo... Przepraszam jesli kogos urazilem - nic osobistego, prywatna "luzna mysl".
|
Zbieramy żniwo za genialny pomysł zlikwidowania zawodówek. Osoba, która już w podstawówce orłem nie była i powinna wylądować w zawodówce, jest skazana na technikum, bo to daje zawód po ukończeniu. A na maturę każdy idzie, bo może się jakoś uda. Stąd później takie wyniki. Jeszcze paręnaście lat temu do technikum szły osoby, które były niezłe w podstawówce, ale miały ciągotki do konkretnej dyscypliny technicznej i aby nie uprawiać "ogólnorozwojówki" w liceum, wybierały właśnie taką drogę edukacji.
Na niektórych wydziałach Politechnik naprawdę jest niezwykle trudno po liceum. Tutaj absolwenci techików mają przewagę... oczywiście absolwenci, którzy nie poszli do technikum wyłącznie dlatego, że zawodówek nie ma