Cytat:
|
Napisany przez Jabba the Hutt
Jak to się ludzie zmieniają wraz z ustrojem. Gdyby w czasach, kiedy zdawałem maturę (komuna, lata 80-te) minister edukacji zrobił amnestię, to mimo jego przynależności do PZPR, sporo ludzi postawiło by mu świeczkę w kościele, albo pomodliło się za niego. Radocha byłaby pełna. Na studia i tak dostawało się po egzaminie. A teraz - powszechna zawiść i zazdrość tych co zdali normalnie, dla tych, ktorym lekko powinęła się noga i Romek dał im szansę. No tak, krwiożerczy kapitalizm. Zapewne coraz gorzej jest ze ściaganiem, jeden od drugiego, bo to przecież konkurencja  , ludzie będą patrzeć na siebie wilkiem, wody jeden drugiemu nie poda a może będą się podtruwać przed egzaminami ?  . Wynajmować dresiarzy na konkurentów  ? Cholera wie do czego dojdzie...Ot taki czarny humor.
|
Wiesz, mi to wisi, ile osób zda maturę i ile dostanie się na studia, bo ja już te kończe i nie są oni dla mnie zagrożeniem. Mimo to uważam, że to, co zrobił Giertych, było głupie. Zamiast zwiększać poziom edukacji i próbować gonić rozwijający się cały czas (również intelektualnie) zachód, to my będziemy sobie na coraz większą 'olewczość' pozwalać. Biedaczkom się nie udało? (bez obrazy dla tych, którzy się uczyli i rzeczywiście przez przypadek powinęła się noga) No to im damy amnestię. A za rok jeszcze więcej nie zda - to znowu obniżymy wymagania..
Tak można iść bez końca, ale kierunek, w którym się podąża, raczej nie nastraja optymistycznie..