Dyskusja: Dysk twardy
Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.07.2006, 22:10   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dysk twardy

Przysiądłbym, że było ostatnio kilka wątków na ten temat, ale nie udało mi się znaleźć żadnego.. Jakby ktoś znalazł to najwyżej je połącze.

W każdym razie chyba poważnie będę się zastanawiał nad kupnem dodatkowego dysku twardego. Jednak moje 60GB coraz częściej zaczyna mi nie wystarczać, zwłaszcza po kupnie nowego aparatu cyfrowego.

Przejrzałem przed chwilą, co jest w tej chwili dostępne i za jaką cenę. Generalnie mi wystarczyłaby nawet 80-siątka, ale jak widzę nie jest to w tym momencie opłacalny zakup. Najbardziej opłaca się chyba 160GB.

Ale pomijając na razie cenę, skupiłbym się na wydajności. Jakiej pojemności dyski są najbardziej wydajne? Nie jestem ostatnio w temacie, ale kiedyś czytałem, że związane jest to z ilością danych na talerzu i oczywiście ilością talerzy.

W którymś z testów Chipa opisany był model Seagete ST3250823A jako bardzo szybki. Sprawdziłem, ale to 250GB, a tyle mi już na pewno nie potrzeba. Z tej samej serii jest model ST3160812A i tu i pojemność jest dla mnie dobra (160BG) i cena całkiem przyzwoita (w ProLine 225 zł).

Widziałem też model Samsunga, który podobno jest bardzo szybki - SP2514n. Tu znowu pojemność trochę za duża, bo 250, ale cena atrakcyjna - 289 złotych.

Pytanie generalnie jest takie - jakie modele są szybkie i ciche i warto się nimi zainteresować i ewentualnie na jakie dodatkowe technologie w przypadku dysków twardych warto teraz zwrócić uwagę (jeśli w ogóle coś takiego jest).

ps. I tylko jeszcze pytanie techniczne - na razie nie mam na płycie SATA, więc raczej zdecyduję się na starszy dysk. Pytanie, czy później nie będę miał problemów z podłączeniem go do płyty z SATA? Bo patrzyłem na przejściówki w drugą stronę, ale to zdecydowanie za droga impreza, a wydaność SATA raczej nie jest tego warta.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online