Dyskusja: liban-wojna
Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.07.2006, 15:15   #65
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez adach
Bzdura. Izrael to jedno z najbardziej nacjonalistycznych państw.
Ilu chrześcijan masz w Knesecie. Ile ha ziemi jest w posiadaniu np. chrześcijan?, etc.
A co mnie interesuje, czy Izrael jest nacjonalistyczny, czy też nie? Jaki to ma wpływ na ich nastawienie do negocjacji?
Cytat:
Napisany przez adach
Pewnie, że czasem się wycofują. W ostatnich latach musieli to zrobić kilka razy. Jednak jak spojrzysz na przekrój dziesiątkek lat to sprawa staje się jasna.
Jak spojrzeć w przeszłość, to każde państwo na świecie tak postępowało, ale łatwo wytykać ciemne karty historii tylko innym.
Cytat:
Napisany przez adach
To ci wszyscy obcokrajowcy to zostali przez Liban porwani?
W Libanie wyznawcy Islamu to nawet nie 2/3. Innowiercy nawet maja zagwarantowany udział we władzach
A tutaj to się pogubiłem z tymi porwanymi obcokrajowcami. Jakiś niezrozumiały ten akapit. Czy ja gdziekolwiek stwierdziłem, że za każdym zamachem na Izrael i za każdym porwaniem stoi Hezbollah?
Odnośnie proporcji wyznawców, to co z tego, że Islam, to niecałe 2/3? Widać wystarczy, aby pojawili się fanatycy i terroryści.
Czy regulacje prawne świadczą o cywilizacji? W Turcji, wydawałoby się o wiele bardziej światłego państwa, też jest prawo, regulacje prawne... ale raczej na pokaz, bo na większości terytorium obowiązuje szariat. A ten raczej zbyt cywilizowany nie jest...
Cytat:
Napisany przez adach
Jak mieliby przewagę militarną to niczym by nie wymachiwali tylko skorzystaliby z tego i po sprawie.
I tym się różnią nieobliczalne kraje arabskie od Zachodu! Teraz wiesz, dlaczego Zachodowi tak zależy na tym, aby powstrzymać choćby Iran przed zdobyciem broni nuklearnej? Bo Ci bez wahania w imię Boga wystrzelili by głowicę!
Izrael mógł już tak dawno zrobić i teoretycznie miałby spokój. Szacuje się, że już od lat '60 posiada takową broń w swym arsenale, ale tego nie robi, bo są odpowiedzialni i zdają sobie sprawę z konsekwencji użycia takiej broni.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post