Cytat:
Napisany przez mastahpl
Witam państwa!
Załóżmy, że po kilkudniowych mękach związanych ze skompletowaniem całej (!!) tabeli udało mi się zdumpować skrypt z gry do pliku txt. Przypuśćmy, że mam w tym pliku mnóstwo znaczników dla programu encodującego go z powrotem do ROM'a. Wyglądają one mniej więcej tak:
Kod:
<jakiś tekst, komendy są bardzo różne><więcej komend> Jedna linia skryptu gry.
<komenda> Następna linia.
<komendakomenda><komenda>
Trzecia linia.
Komend i znaczników jest bardzo wiele, charakteryzuje je natomiast fakt, że wszystkie są zamknięte w nawiasach < >.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Państwa zna program, w którym w funkcji "Zamień..." (Find and Replace) można używać "*" lub jakiegokolwiek innego znaku do określenia nieograniczonej liczby nieokreślonych znaków. Chodzi mi o wyszukanie w pliku wszystkich tych komend, bez zwracania uwagi na ich treść, kierując się jedynie nawiasami. Czyli, krótko mówiąc, chcę wyszukać "<*>" . Problem, żeby program to zrozumiał
Bardzo pięknie dziękuję za wszelką pomoc.
PS. Tak, wiem, że niektóre programy wykorzystują " . " do określenia jednego nieokreślonego znaku.
|
Poszukaj jakiegoś programu (edytora tekstowego), który umożliwia zamienianie z wykorzystaniem wyrażeń regularnych.
Wtedy robisz coś takiego:
Znajdź: <(.*)>
Zamień na: $1
Wtedy wyświetli Ci wszystko, co było w tych nawiasów. Składnia może być lekko inna. W zależności od programu, którego użyjesz.