Dyskusja: komu moderator ...
Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.07.2006, 16:30   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
heh.. myślałem, że tę rozmowę mamy już z głowy, ale skoro nie..

Cytat:
Napisany przez AleX69
jedrus, ja pisalem o filmie animowanym ... dokladnie takim 3D gdzie postacie robi sie na komputerze

a ty mnie informujesz, ze byly fabularne filmy familijne z napisami i dubbingiem ... doskonale wiem o tym alex69@imperial.com.pl
No ok, ale wprowadzasz tu podział na filmy animowane i fabularne, a tym samym zaliczasz do jednej grupy przykładowo "Opowieści z Narnii" i chociażby "Nagi instynkt II". A czy to ta sama 'beczka'?

Ja z kolei wprowadziłbym podział na filmy dla dzieci, dla młodzieży i dla dorosłych. I tu już można by dyskutować, gdzie wprowadzać dubbing, a gdzie napisy. Ale podział nigdy nie będzie jednoznaczny i zawsze mogą się zdażyć jakieś wyjątki.

Cytat:
jeszcze na dodatek podpierasz sie wypowiedzia:
http://film.onet.pl/1,4,8,21145460,5...3,0,forum.html
co autor tej wypowiedzi mial na mysli ... jasne nie jest
"Właśnie wróciłem z wersji oryginalnej" moze, takiej z kina - a moze od kolegi gdzie ogladal divx'a
Poparłem się takim przykładem, bo o inny trudno było. A ta wypowiedź była (w miarę) jednoznaczna. Oczywiście mogła mieć miejsce sytuacja, jaką opisujesz. Ale czy miała rzeczywiście tego nie wiem (y).

Cytat:
napisalem ci ze wysokim ryzykiem popisal by sie dystrybutor decydujacy sie na rozpowszechnianie "Sherek'a", "Epoki Lodowcowej" czy tez "Gdzie

jest Nemo"
w kinach z napisami - co ja gadam ... studio dreamworks, fox lub disney na taki krok poprostu by sie nie zgodzily
Jeżeli takie 'zasady' rzeczywiście panują to ok. Ale dla mnie to znowu - nie jest takie jednoznaczne. Być może ktoś kiedyś zdecyduje się zaryzykować i jednak wprowadzić do kin wersję oryginalną i.. może takie ryzyko się opłaci. Zobaczymy.

Cytat:
swoja droga to nawet u mnie we firmie nie wiedzieli ze wypuscili "Opowiesciami z Narnii" z subtitle'ami
Możliwe, że akurat tu nie było wersji oryginalnej, bo jak ostatnio ktoś to u mnie w domu oglądał, to dubbing brzmiał dziwnie znajomo. Ale przykładów filmów dla dzieci w dwóch wersjach jest więcej, nie chodzę często do kina, więc trzymałem się tych w miarę nowych.

---------------

Cytat:
na co oko? mod nie musi rozwiazywac problemow/pytan uzytkowinkiow
wez sie zastanow by sie czegos nauczyc nie musisz byc przy tym moderatorem - chyba ze wladza daje ci wiedze ...
Oko nie tyle na problemy, które tu są poruszane, ale na to, w jaki sposób się o nich dyskutuje. Bo powtarzam jeszcze raz - zadaniem moderatora jest utrzymywanie na forum porządku, nie przewodzenie w dyskusjach pod względem merytorycznym.

Ostatnio zresztą miałem fajny przykład, jak forum nie powinno wyglądać - wejdź sobie tutaj:

http://autoswiat.redakcja.pl/forum/f...p?Artykul=5665

Wypowiedzi i tematów więcej nawet niż u nas, ciekawi ludzie, z na pewno cenną wiedzą, ale z forum praktycznie nie da się korzystać (ja po kilku dniach przestałem). A czy tam są moderatorzy? Nie wiem, ale podejrzewam, że nie.

Na koniec jeszcze jedną rzecz dopiszę odnośnie tego tematu.

Cytat:
pozwol, ze ocenia to inni ...
To akurat jestem w stanie stwierdzić sam, bo nie trzeba tu za wiele obiektywizmu. Ale skoro chcesz dowodów, to podam ci jeden, który akurat utkwił mi w pamięci:

http://forum.cdrinfo.pl/518825-post5.html

A tu masz adres do całej dyskusji:

http://forum.cdrinfo.pl/gry/55298-ghost-recon-3-a.html

Inne dowody dostawałem na priva, czasami na gg i maila. Pewne rzeczy u mnie, czy też podejście do niektórych spraw, możesz negować, ale nie zgodzę się z zarzutami odnośnie mojej rzekomej impulsywności i braku obiektywizmu. To jest naprawdę trafienie kulą w płot..

Cytat:
powiem to raz jeszcze <- nie nadajesz sie jako moderator!
I ja też powiem raz jeszcze - to twoje zdanie i masz do niego prawo. I już, ile razy tego nie napiszesz, naprawdę nic nowego to nie wniesie, chyba, że podasz konkretne argumenty (inne).

Cytat:
rzeczywiscie twoje zdolnosci krasomowcze sa imponujace
ale predzej do gazetki szkolnej lub informatora regionalnego
moderator, to jest wladza i wiedza nie omylna
ehh... o zdolnościach krasomówczych do gazetki szkolnej przemilczę, bo traktuję to tylko jako kolejną (nieudolną..) próbę zdenerwowania bądź obrażenia, ale władza? Nieomylna wiedza?? Człowieku, o czym ty mówisz?

Nie będę po raz kolejny pisał tego samego, bo możesz to przeczytać w poprzednich moich postach, ale co ty się starasz z moderatora zrobić - jakiegoś nieomylnego, wszystkowiedzącego supermena?? To jak już takiego znajdziesz, to daj mi znać. Będę wiedział od kogo trzymać się z daleka..

Cytat:
chcesz pogadac po******yc glupoty - zrob sobie nowe konto ...
Wolę mieć jedno i zastanawiać się na nim, co piszę..

Cytat:
"po kryjomu szukać odpowiedzi na innych forach" ... no co ty, masz kompleksy?
Miałbym chyba, gdybym posłuchał tej rady i rzeczywiście robił to, co pisałeś ty, albo esem..

Cytat:
zlote zasady kazdego forum <- szukaj (wszedzie), pytaj jesli nie bylo wczesniej odpowiedzi - proste wiecej czytaj ...
Moja złota zasada forum - jeśli potrafisz komuś pomóc, zrób to - jeżeli nie, to za przeproszeniem stul dziób, albo wyp*******j*

Cytat:
a kompleksy zostaw na silownie
Po mniej więcej 10 latach ćwiczeń nie muszę ich mieć..

Cytat:
to raczej osmieszyl sie mod ktory zezwolil na promenade 22 jpg'ow 1024x768
ja za taki jeden dostalem ****ke od ciapek@ - z komentarzem "ludzie uzywaja medemow"
Tu się z tobą zgodzę - powinien na to mimo komentarza demka zareagować. Ale że to ja poprosiłem go o pomoc, a on poświęcił czas i siły, żeby na moją prośbę zareagować, postanowiłem poczekać. Ale ja nie jestem jedynym moderatorem na tym forum - mogłeś to zgłosić i poczekać na reakcję kogoś innego.

Cytat:
a wladze ... upominam o rozwage
A ja użytkowników - wszystkich - o więcej wyrozumiałości, rozwagi i obiektywizmu. O wartości człowieka nie świadczy jego wiedza, czy doświadczenie, ale umiejętność dzielenia się nimi z innymi i sposób traktowania drugiego człowieka.

Nie jest to jednak wiedza, którą można znaleźć na google..

I wracając jeszcze do tematu moderatora.

Przede wszystkim dam ci pewną nadzieję - ja z czasem zrezygnuję z uprawnień moderatora. Nie dlatego, że uważam, że się do tego nie nadaję, bo tu wręcz przeciwnie - uważam, że moja częsta obecność na forum, plus te jak to określiłeś 'zdolności krasomówcze' oraz opanowanie, którego z kolei nie chciałeś mi przyznać, czynią ze mnie prawie idealną do tego 'stanowiska' osobę, ale po prostu mam już dosyć tych nieustających ataków na moją osobę i obserwacji tego, co robię. Zawsze chciałem być takim samym użytkownikiem forum, jak wszyscy i zgodziłem się na pełnienie funkcji moderatora mając nadzieję, że to się nie zmieni. Ale zmieniło się mimo, że nie zmieniłem się ja - jednak podejście osób do tych spoza grupy zmienia się automatycznie, nawet jeżeli nie ma racjonalnych ku temu przesłanek.

Tymczasem jednak mam inną propozycję, która - obawiam się - nie przejdzie. Chodzi mi o zlikwidowanie napisu "moderator" pod nickiem. Już od naprawdę długiego czasu nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to działa na niektórych jak przysłowiowa 'płachta na byka' i odbiera co poniektórym zdolność racjonalnego myślenia. Od początku zresztą byłem temu przeciwny i chciałem nawet, żeby tylko u mnie było to niewidoczne. Niestety taka opcja nie była możliwa technicznie.

Mam nadzieję, że powyższe zakończy te niekończące się rozważania chociaż na jakiś czas.

* Normalnie bym tak tego nie napisał, ale czasami trzeba coś w odpowiedni sposób ująć. Nawet jeśli niektórzy przekleństwo traktują od razu jako nacechowane emocjonalnie.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline