Cytat:
Napisany przez Kris
Po co? A no po to, że istnieje coś takiego jak specjalizacja. Niektóre fora są tematyczne dlatego, żeby właśnie ktoś, kto UMIE szukać, znalazł tam odpowiedź na swoje pytanie. To się nazywa SPECJALIZACJA. To, że tobie nikt na jakimśtam forum nie odpowiedział - może poszukasz winy w sobie, że niezbyt dokładnie szukałem - a nie w użytkownikach!
|
Nigdy nie miałem o ten brak odpowiedzi do nikogo pretensji. Podałem to jako przykład, ile odrobinę dobrej woli może zrobić dla drugiej osoby. Problem polega jednak na tym, że o tą dobrą wolę coraz chyba trudniej..
Cytat:
Zgadzam się z Alex69 - robisz z tego forum własny blog, zadajesz pytania, na które można znaleźć odpowiedzi na specjalistycznych forach/grupach dyskusyjnych.
|
Można prawdopodobnie na pewno. Ale czy w takim razie nie można zadać żadnego pytania dotyczącego tematu, którym zajmuje się inne forum specjalistyczne? Znowu popadacie tu w paranoję. Jesteśmy w dziale Off Topic - co niech będzie przetłumaczone jako - poza tematem głównym serwisu. Można tu więc jak sama nazwa wskazuje rozmawiać o wszystkim, trzymając się jedynie pewnych granic, których nieprzekraczania między innymi ja zresztą pilnuję.
Oczywiście, że na innym forum będą specjaliści z danej dziedziny, ale nie oznacza to, że obowiązkiem jest akurat tam pytać! Ja nie bywam na wielu forach i nie mam ochoty rejestrować się tylko po to, aby zadać pytanie. Wolę zrobić to na tym forum, które lubię odwiedziać i na którym lubię rozmawiać. Chociaż przyznam, że kilka osób coraz bardziej chce mi to obrzydzić..
Cytat:
Głupi przykład: opony, teraz inwestycje (sory, ale chyba kończysz taką 'uczelnię' jak to się chwaliłeś + coś o jakimś konkursie dla managerów, że to raczej ciebie powinni ludzie pytać o takie rzeczy(...)
|
No i widzisz. Ja znam swoją wartość, wiem również, jaką wiedzę posiadam, a jaką potrzebuję uzupełnić w rozmowie z innymi. Nie będę sztucznie udawał specjalisty w dziedzinie, w której takim specjalistą nie jestem.
Napisałem o udziale w konkursie managerskim (co jak widzę z mojej strony było od razu chwaleniem się i szukaniem uznania, ale jakoś kilkaset innych podobnych wypowiedzi w tamtym temacie miało już zdecydowanie inne intencje..), bo autentycznie mnie to tego dnia ucieszyło, co - gdybyś znał mnie osobiście, wiedziałbyś, że - nieczęsto sie zdarza. Nie pisałem jednak nigdzie i nigdy tak nie twierdziłem, że kwestiach ekonomii jestem specjalistą. Już bardziej w marketingu posiadam pewną wiedzę i to jej użytek zrobiłem w tym konkursie. Zresztą tej również w mniejszym stopniu, bo chodziło przede wszystkim o zdolność logicznego myślenia i analizowania faktów, a z tym nie miałem nigdy problemów.
A co do opon.. no sorry, ale czy tu też popełniłem taki ohydny grzech? Czy naprawdę nie można zapytać o temat, w którym inne osoby mają większe doświadczenie i mogą się nim podzielić. Już naprawdę taki terror chcecie wprowadzać na forum, że przed rozpoczęciem tematu trzeba będzie spędzać dzień na google i innych 'specjalistycznych' forach?? Ludzie naprawdę, trochę wyrozumiałości..
Cytat:
wcześniej jeszcze lodówka... Moje poszukiwania lodówki: google, trochę poszukałem, popytałem w sklepach, przeczytałem posty i... wybrałem, nie zadałem ŻADNEGO pytania na żadnym forum
|
No tak rzeczywiście.. to czyni z ciebie lepszego człowieka..
Widzisz, ty wolałeś kupić sam, ja wolałem przedyskutować to również tutaj - czy to świadczy lepiej o którymś z nas? Nie (mimo, że możesz uważać inaczej..) ! Po prostu mamy inne podejście do niektórych spraw. Nie trzeba od razu tworzyć jakiejś hierarchii..
A jeszcze odnośnie tego 'nieszczęsnego' tematu o lodówce, to wywiązała się tam całkiem ciekawa dyskusja, która może się przydać wielu kolejnym osobom, które będą stały przed podobnym jak ja wyborem. Ale.. przecież mogłem to wszystko zrobić samemu, 'po cichu' i nie opisywać swoich wrażeń, spostrzeżeń itp. W końcu po co zostawiać jakieś informacje dla innych, i tak wszystko jest w google..
Cytat:
, a tym bardziej na forum tematycznym odnośnie wypalania płyt... he he
|
O wypalaniu płyt jest dział CDR, ogólnie o napędach inny, o płytach inny. Off topic natomiast jest o wszystkich innych rzeczach, o których akurat ludzie chcą podyskutować!! Nie możesz się z tym pogodzić? Zlikwidujmy go. Ciekawe ilu wtedy użytkowników będzie miało to forum.. 50-ciu..?
Cytat:
Czasami mam wrażenie, że nie masz z kim pogadać poza komputerem stąd te wszystkie tematy... jeśli tak, to współczuję...
|
Nie musisz. Jeżeli z nikim na żywo nie rozmawiam, to z wyboru. Może się zdziwisz (a pewne nie), ale często powtarzam, że.. nie lubię ludzi. Jest w tym trochę przesady, ale nie jestem typem osoby, które w swoim tylko towarzystwie nie wie, co ze sobą zrobić. Jestem samotnikiem i nie ukrywam tego, a przy kontaktach z ludźmi wolę policzalnych na palcach jednej ręki dobrych znajomych, niż kilkudziesięciu takich, na których w razie potrzeby nie mam pewności, czy mógłbym liczyć. A na forum piszę, bo.. po prostu to lubię. Taki kontakt z ludźmi mi odpowiada i póki tak będzie, będę to robił.
Cytat:
Kiedyś Sid napisał ci, że "(...) zapomniales powiedziec, ze powinnismy cie chwalic bycie niedocenianym najlepszym i najcudowniejszym i najpiekniejszym, ale wciaz niedocenianym jest przykre.."
http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/59621-wojsko.html
Prawda to! Wystarczy spojrzeć na wątek (zresztą też twój) "Napisz coś pozytywnego..." - czy to dla twojego własnego dowartościowania?
|
Nie no sorry, ale tak jak wszystkie poprzednie 'zarzuty' można uznać za mniej lub bardzie zasadne, tak to już jest po prostu żałosne. Naprawdę przyszło ci do głowy, że założyłem ten temat po to żeby się dowartościować?!? Nie wierzę, że już ktoś może się chwytać tak chorej i naciąganej interpretacji, żeby tylko mi dogadać.. Naprawdę myślałem, że granica przesady leży dużo wcześniej..
Jeśli jednak potrzebujesz na to dowodu (...) to może zobacz ile tych moich 'dowartościowujących' w tym temacie jest.. jeden? Dwa? Na kilkaset wypowiedzi innych??
A zresztą.. szkoda słów.. Naprawdę tym argumentem mnie zdołowałeś..
Cytat:
Czy zatem, te wszystkie tematy to rozpaczliwe: "usłyszcie mnie"!!??
|
Tak.. słyszcie mnie! Ale nie patrzcie na mnie, zwróćcie uwagę na to, co po niektórym od długich miesięcy próbuję wbić do głowy. Naprawdę czasami wystarczy po prostu trochę życzliwości względem drugiego człowieka. Nawet takiego, któremu według waszej osobistej interpretacji wydaje się, że jest od innych lepszy. A może zwłaszcza takiego, żeby może jednak dostrzec jaki jest naprawdę, a nie jakim chciałoby się go widzieć..