Witam !
Cytat:
Napisany przez esem
Toyota z definicji nie dopuszcza możliwości zagazowania...
Zagazowanie wymaga wymiany tłoków i gniazd zaworowych a efekty ekonomiczne zagazowania są znikome.
Sam byłem świadkiem jak bogaty bałwan kupił Camry benzynę i przed odbiorem samochodu zażyczył sobie zagazowania silnika. Serwis śmiał się do rozpuku - ale klient płaci i nie chce stracić gwarancji. Wymiana w polskich warunkach serwisowych tłoków i gniazd zaworowych to swoista paranoja, taniej i mądrzej było by kupno diesla...
Pomijam taki przypadek, że Toyota ma niektóre silniki których nie da się zagazować: bezpośredni wtrysk benzyny... I to dotyczy mojej prywatnej Toyoty 
|
W sumie to się nie dziwię - silniki z założenia produkowane są "do benzyny" - i nie raz już się spotkałem z opinią, że żywotność silnika "na gazie" spada znacznie - oczywiście przy dobrej eksploatacji nie padnie może po 100 tysiącach - ale na pewno przejedzie mniej niż na benzynie ...
Do tego koszty dzisiejszych instalacji są wysokie, gaz też drożeje i może jeszcze znacznie podrożeć - na dodatek większe koszty przeglądu - i oczywiście kolejne "elementy" do popsucia się w samochodzie ...
Tak więc trzeba to naprawdę dobrze przekalkulować - ile się jeżdzi itd. - czy rzeczywiście gaz się opłaci
Pozdrawiam
ro29